Adam Končić Foto: XM Studio

„Ni med cvetjem ni pravice“, Miroslava Krleže u izvedbi Adama Končića u Varaždinskim Toplicama

Varaždinske vijesti | 27.2.2019. u 09:45h | Objavljeno u Društvo

U četvrtak, 28. veljače, u 19 sati u hotelu Minerva u kongresnoj dvorani naš poznati akademski glumac Adam Končić u vlastitoj režiji predstavit će 16 poznatih Krležinih Balada Petrice Kerempuha.

Odabir je tematikom vezan uz balade koje opisuju položaj kmeta i seljaka s kraja 16. stoljeća (Lamentacija o štibri, Baba cmizdri pod galgama, Stric-vujc, Po Medvednici...), nagovještaju njegov bunt (Gumbelijum roža fino diši, V megli, Kronika...), a u središnjem dijelu balada Na mukah donosi katarzičnu kulminaciju. U finalu se nude tri moguća viđenja sudbine onovremenog malog čovjeka i to kroz; Khevenhiller, Sectio anatomica i Nenadejano bogčije zveličenje.

Ovdje nije riječ o recitalu već o zgusnutoj, emotivno nabijenoj monodrami gdje glumac progovara kroz 12 likova, uživljavajući se u pojedine situacije bez upotrebe i jednog rekvizita ili kostimske presvlake, koristeći samo vlastito tijelo kao jedini aparat stvaranja konkretnih slika iz nepresušnog tekstovnog predloška, višeslojne Krležine poezije.

U tome mu uvelike pomaže interakcija s raznolikim glazbenim motivima i mnogim zvučnim efektima kreiranim od vrsnog kazališnog glazbenika Duška Zubalja, a koje na scenu donosi pijanist Oliver Belošević. Minimalističkim, ali efektnim pristupom pridonijeli su dojmu kostimografkinja Mirjana Zagorec i scenograf Miljenko Sekulić.

Ovo je prilika da kroz sat i petnaest minuta žive glumačke igre kroz dobro izbalansirane „crveno-crne“ stihove u naručju ambijentalnih glazbenih amplituda doživite spoznaju suvremenosti i svevremenosti ovog Krležinog remek djela.

Predstava je u organizaciji Ogranaka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama a ulaz je besplatan.

DSC_1972.JPG

DSC_1939.JPG

DSC_1912.JPG