Izložba slika Marjana Gumilara otvara se u Zlatom ajngelu u petak

VV | 26.10.2017. u 21:28h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U petak 27. listopada u 19 sati otvara se izložba slika Marjana Gumilara u galeriji „Zlati ajngel“. Izložba ostaje otvorena do 12. studenoga. Marjan Gumilar je rođen 1956. godine u Murskoj Soboti. Ovogodišnji je dobitnik nagrade Rihard Jakopič za slikarski opus. Diplomirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani i od 1987. do 2007. godine djeluje kao samostalni umjetnik.

Usavršavajući se, kao stipendist više puta boravi u Parizu i New Yorku, a istovremeno samostalno i skupno izlaže u Sloveniji i inozemstvu. Od 2007. godine predaje crtanje na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani, a od 2015. do 2017. bio je predstojnik odjela za slikarstvo. Višestruko je nagrađivan, a živi i radi u Ljubljani. Ove je godine gost predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

„… U biti Gumilara permanentno zaokuplja problematika gledanja koja izvire iz odnosa oka i pogleda, iz biološke determiniranosti na jednoj strani i mentalnog procesa na drugoj. U tom intimnom, osobnom, trajnom dijalektičkom procesu kojeg je nemoguće objasniti i prenijeti drugom, počiva fenomenološki i strukturalni problem u kojem je teško dokučiti razliku između onog što jesmo i onog što vidimo, odnosno što smo mi u tome što gledamo. Tu se stvara paradoks kojeg je najbolje odrediti Lacanovim riječima: „ono što gledam nije nikad isto što hoću vidjeti“. A to je čarolija slike…“ (izvod iz teksta Nadje Gnamuš - Razmislek ob slikah Marjana Gumilarja)