HDLU Varaždin prima nove članove, prijave do 22. studenoga Foto: VV arhiva / ilustracija

HDLU Varaždin prima nove članove, prijave do 22. studenoga

Varaždinske vijesti | 25.10.2020. u 19:31h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin raspisalo je natječaj za prijam novih članova u aktivno članstvo, a prijave su otvorene do 22. studenoga.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin (HDLU Varaždin), strukovna je udruga likovnih i multimedijskih umjetnika koji žive i djeluju na području Varaždinske županije, Republike Hrvatske, ali i onih koji žive i djeluju izvan područja Republike Hrvatske, a njihovo djelo vezano uz Varaždinsku županiju i hrvatsku kulturu i umjetnost.

Kroz svojih sedam desetljeća postojanja u različitim organizacijskim oblicima, HDLU Varaždin danas djeluje kao samostalno umjetničko strukovno udruženje koje kontinuirano promiče likovno stvaralaštvo u Republici Hrvatskoj, štiti i promiče kulturne i strukovne interese članstva, njihov likovni i multimedijalni rad i prezentira recentnu produkciju. Kroz godinu HDLU Varaždin organizira petnaestak samostalnih i skupnih izložbi članova i gostiju u svojoj galeriji u Kuli stražarnici Staroga grada.

Aktivan član HDLU-a Varaždin između ostaloga ima pravo na dobivanje neograničenog broja besplatnih potvrda o članstvu kojom aktivni članovi HDLU-a Varaždin ostvaruju prava i olakšice sukladno članku 22. Zakona o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, pravo na dobivanje procjene rada za primanje u članstvo HZSU-a, kao i na pomoć u slučaju ako je ugroženo umjetničko djelovanje ili pravo na javno djelovanje u struci te ako su ugrožena autorska i moralna prava člana na djelo i rad, ili ako je ugrožen ugled člana u struci. Godišnja članarina je 100 kuna.

Aktivnim članom HDLU-a Varaždin može postati svaka poslovno sposobna fizička osoba koja ispunjava potrebne kriterije: da je hrvatski državljanin ili strani državljanin s prebivalištem u Varaždinskoj županiji, u Republici Hrvatskoj; da ima odgovarajuću strukovnu spremu s diplomom jednog od priznatih studija likovnih ili vizualnih umjetničkih visokoškolskih ustanova; aktivnim članom HDLU Varaždin može postati i osoba koja nema odgovarajuće obrazovanje, ali koja ispunjava kriterije o primanju u članstvo i to dokaže potrebnom dokumentacijom za razdoblje od najmanje pet (5) kontinuiranih godina umjetničkog rada (preslike kataloga i drugih materijala o izložbama), a čije likovno i/ili multimedijsko umjetničko stvaralaštvo i javno djelovanje znači doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti; da trajno djeluje na području likovnoga i multimedijskog stvaralaštva i da je zainteresirana i za djelovanje na području Varaždinske županije.

Za primanje u aktivno članstvo HDLU Varaždin kandidat je dužan podnijeti zamolbu kojoj treba priložiti: životopis, presliku osobne iskaznice, dokumentaciju o obrazovanju, dokumentaciju o umjetničkom djelovanju u obliku portfolia.

Materijali se mogu dostaviti u elektroničkom i pisanom obliku. Kandidati su dužni priložiti materijale složene u portfolio - mapu dokumenata A4 formata, u elektroničkom obliku: prijave s potrebnim podacima dostavljaju se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , u pisanom se obliku prijave dostavljaju osobno ili poštom na adresu: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin, Šetalište Josipa Juraja Strossmayera 3, 42000 Varaždin.

Odluku o primanju u aktivno članstvo donosi Upravni odbor HDLU Varaždin na prijedlog Komisije za primanje u članstvo. Rezultati natječaja biti će objavljeni najkasnije u roku od 30 dana od završetka natječaja i kandidati će o tome biti obaviješteni pisanim putem.

Označeno u