Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Napisao/la: VV -
Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Foto: PU varaždinska

Ovaj dan obilježava se u cijelome svijetu temeljem odluke Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, a u znak sjećanja na 25. studeni 1960. godine kada su brutalno ubijene sestre Patrie, Minerve i Marie Terese Mirabal u Dominikanskoj Republici od strane diktatora Rafaela Trujilla.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama bilo ono tjelesno, psihičko, spolno ili ekonomsko.

Važno je prepoznati i prijaviti nasilje, žrtvu zaštititi i osnažiti, a nasilnika kazniti.

Nasilje nad ženama društveni je problem, stoga, kroz razne preventivne programe i projekte, preventivne aktivnosti, pogotovo kroz nacionalni projekt pod nazivom Lily, naša Policijska uprava direktno utječe na suzbijanje nasilja nad ženama u zajedničkoj suradnji sa Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom kroz Vijeća za prevenciju kriminaliteta, zatim kao članovi Tima za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije, u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima Uredom Varaždin, Utočištem Sveti Mihael, Probacijskim uredom Varaždin te kroz podršku Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael Varaždinske županije.

U posljednje 2 godine na našem području nasilje se sve češće prijavljuje. Uspoređujući prvih 10. mjeseci 2019. i 2020. godine bilježi se zanemariv pad broja prekršaja, ali povećanje kaznenih djela.

Tako je u prvih 10. mjeseci 2019. godine Policijska uprava varaždinska evidentirala ukupno 570 počinitelja nasilja u obitelji prema odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, od čega 392 muških počinitelja te 178 ženskih počinitelja. Evidentirano je ukupno 759 oštećenih osoba, od čega 495 žena.

U istom razdoblju 2020. godine evidentirano je ukupno 446 počinitelja nasilja u obitelji, od čega 315 muških počinitelja, te 133 počinitelja ženskog spola.

Bilježi se porast broja kaznenih djela počinjenih nasiljem na štetu bliskih osoba (tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda, prijetnje, nasilje u obitelji, pokušaji ubojstva).

Za prvih 10. mjeseci 2019. i 2020. godine naša Uprava bilježi porast od 100% kaznenih djela tjelesnih ozljeda i teških tjelesnih ozljeda počinjenih na štetu bliskih osoba te porast od 17% kaznenih djela prijetnji prema bliskim osobama (ukupni porast od 56% kaznenih djela prijetnji).

Ne bilježimo kaznena djela sa smrtnom posljedicom počinjenih od strane bliske osobe ili intimnih partnera, a u padu je i kazneno djelo pokušaj ubojstva ( 2019. godine 3 kaznena djela ubojstva u pokušaju, te u 2020. godini jedno kazneno djelo pokušaj ubojstva).

Uloženim naporima u prevenciju i intervenciju policije, sve više jača kazneno pravna zaštita žrtava nasilja u obitelji pa tako i žena.

Nasilje se ne smije tolerirati, a pogotovo ne nasilje nad ženama i zato: o nasilju ne treba šutjeti, nasilja se ne treba sramiti, nasilje treba prijaviti!

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.