FOTO: U Parku mladih Varaždincima predstavljen Lupinov Vatreni anđeo Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U Parku mladih Varaždincima predstavljen Lupinov Vatreni anđeo

Varaždinske vijesti | 14.4.2018. u 15:46h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom Parku mladih danas je svečano otkrivena brončana skulptura Fire Angel (Vatreni anđeo) varaždinskog umjetnika i fotografa svjetske reputacije Ivana Lepena, poznatijeg pod umjetničkim imenom Stephan Lupino.

Skulptura visine 3,7 metra izrađena je u maniri njegovog sve prepoznatljivog stila koji su kritičari prozvali "lupinizmom". Izrađena je u zagrebačkoj Ljevaonici umjetnina Ujević, a Grad Varaždin je iz proračunskih sredstava pokrio troškove lijevanja i postavljanja skulpture.

Osim gradskih čelnika, otkrivanju skulpture Fire Angel prisustvovali su i brojni drugi poznati Varaždinci, a Lupino je ovom prilikom izveo i sebi svojstven fotografski performans.

Otkrivanje skulpture u Varaždinu ujedno je najava velike retrospektivne izložbe koja će u povodu 35. obljetnice umjetničkog stvaralaštva kontroverznog fotografa, a u posljednje vrijeme skulptora i multimedijalnog autora, biti otvorena 25. lipnja u najprestižnijem izložbenom prostoru u Hrvatskoj, u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.