Zašto šutite?

| 16.10.2023. u 21:22h | Objavljeno u Iz moga kuta

Bez političke stabilnosti ništa ne bismo postigli: niti bismo ušli u euro zonu, ni Schengen, a niti bi imali odgovorno upravljanje javnim financijama, zahvaljujući čemu smo u samo nekoliko godina, od svih kandidata, najbliži članstvu OECD-u, odnosno ne bismo ostvarili sve ove projekte te doveli zemlju i društvo na razinu koju nikad nismo imali. Stoga, duboko svjesni da rezultate daje samo kvalitetna suradnja Vlade, županija, gradova i općina; projektna suradnja - koje ste vi nerijetko nositelji - pa i kod ovog pitanja otpada, koje vas muči već 18 godina i mora biti riješeno, kao što smo riješili sva ostala pitanja. I tu su vidi privrženost Vlade RH stavu da pomaže županijama i gradovima, bez obzira tko je gdje na vlasti, gospodine Bosilj!

Ovim riječima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića - koje je izgovorio na svečanoj sjednici Skupštine Varaždinske županije - teško da se može išta ozbiljno predbaciti, iako još nismo društvo kakvo bismo željeli biti. Međutim, nakon više od mjesec dana, i dalje odzvanjanju samo riječi premijera, ali konkretnog pomaka u vezi otpada u Brezju – nema.

Dapače. Čini se da se od rješenja sve više udaljavamo, i to iako ono ovisi samo o Vladi, odnosno ministarstva. Barem tako tvrde u varaždinskoj gradskoj upravi, čiji su čelnici opet ukazali da odobrenje za zaduživanje čekaju kao nitko prije.

- Nakon požurnica i svega što smo poslali ministarstvu, dobivam odgovor od ministra Primorca da provjeravaju predstavke Kluba vijećnika nezavisne liste. Njihova mržnja i destrukcija idu čak dotle da su tražili da se Gradu oduzme zona Brezje jer na njoj imamo bale. Riječ je o hrpi gluposti, no sad su angažirali sva moguća ministarstva da se utvrde apsolutno jasne činjenice, rekao je gradonačelnik Neven Bosilj te ustvrdio da se, unatoč premijerovim riječima, ne samo pomaže oponentima, već i nanosi šteta te radi ugroza sigurnosti.

Na ovakav istup Bosilja očekivale bi se reakcije, ali ništa. Doduše, HDZ Varaždinske županije je (na FB) kratko poručio: “gradonačelniče, izdignite se iznad koruptivnih interesa partijskih drugova i počnite rješavati problem”, nakon čega bi se očekivalo barem objašnjenje, ako ne i kaznena prijava za korupciju...

No, ništa od toga. Svi šute pa i inspekcija zaštite okoliša, iako je previše tvrdnji o ugrozi okoliša i zdravlja u Brezju. I to ne samo političara, već i stručnjaka. I ne od jučer. Uostalom, zbog stanja u Brezju upravo je inspektorica zaštite okoliša još 2008. godina naložila Gradu Varaždinu uklanjanje bala, što je bio ključni argument za žurno potpisivanje ugovora Varkoma i VIS-a. Štoviše, zaprijetila je da će to učiniti država na trošak Grada!

Danas, 15 godina kasnije, bale i dalje leže. I nikome ništa. Zašto inspekcija sad šuti o balama, kao i smradu koji se jako osjeća?