Što je posrijedi?

| 24.4.2023. u 21:25h | Objavljeno u Iz moga kuta

Dvojbe oko toga što stoji iza zahtjeva Vanje Marušić za razrješenje dužnosti ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, ne da nisu nestale, već su pojačane nakon istupa glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

Marušić je podnijela zahtjev za prestankom rada u USKOK-u iz "osobnih razloga", izvijestio je DORH u utorak, a gotovo u isto vrijeme HRT "neslužbeno doznaje" da je Marušić dala ostavku zbog "problema sa svojim vozačem koji je imao sudar službenim automobilom, a koristio ga je privatno", pri čemu je "nastala materijalna šteta koju je namirio – USKOK, što nije bilo prijavljeno DORH-u pa je zbog svega glavna državna odvjetnica zatražila ostavku od Marušić".

Međutim, nesreća sa štetom dogodila se kad je vozač išao po ravnateljicu, koja je prisiljena na ostavku samo zato što nije rekla za nezgodu, koja se dogodila još lani, a u međuvremenu je dobila drugi mandat u USKOK-u!?

- Da sam se htjela riješiti Vanje Marušić i da sam sumnjala u nju kao osobu i profesionalca, onda je ne bih imenovala ravnateljicom USKOK-a, kazala je glavna državna odvjetnica, govoreći za HTV o nesreći za koju bi u DORH-u doznali nedavno, i to temeljem anonimne prijave. Pitanje propusta i obavljanja državnoodvjetničke dužnosti mora se, kako je naglasila, odvojiti od onoga što se tiče stručnog i kvalitetnog rada na predmetima.

- Vanja Marušić učinila je propust u obavljanju poslova državnoodvjetničke uprave i to je bio glavni razlog zbog kojeg je morala otići. Propust je u tome da nije obavijestila Ministarstvo pravosuđa i DORH, odnosno mene, kazala je Hrvoj-Šipek, napominjući da je "vozač zaposlenik Ministarstva uprave i pravosuđa i na njemu je odluka hoće li pokrenuti stegovni postupak i tražiti regres, a ne na USKOK-u".

Međutim, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta te predsjednica Hrvatskog udruženja za europsko kazneno pravo Zlata Đurđević ukazala je da Marušić, prema pravilnicima, nije bila uopće dužna obavijestiti o nesreći, a vozač je sam pozvao policiju, nakon čega se protiv njega vodio prekršajni postupak u kojem je kažnjen s 2000 kuna, ali mu je sud ukinuo mjeru zabrane upravljanja vozilom. Dakle, lakši prekršaj.

S obzirom na sudski postupak, Đurđević je navode kako je Marušić zataškala nesreću ocijenila "prozirnom neistinom", a iza ostavke vidi politički razlog. DORH, naravno, to odbacuje. Predsjednik RH Zoran Milanović sve ovo naziva "jezivim", a oporba želi raspravu u Hrvatskom saboru. I to je za pozdraviti jer USKOK je glavno antikorupcijsko tijelo i zato nije nevažno što se u njemu i zašto zbiva.

Označeno u