Početak obećava?

| 27.9.2021. u 21:35h | Objavljeno u Iz moga kuta

Nakon što je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) najavio do kraja godine javnu objavu svih račun koji se plaćaju iz gradske blagajne, što bi bio veliki iskorak na tragu predizborne najave da će Varaždin postati mjera i obrazac za druge, i glavni koalicijski partner SDP-a, platforma Budimo grad, iznijela je povodom 100 dana nove varaždinske vlasti svoja načela.

Odgovornost, transparentnost, građansku participativnost i efikasnost rada gradske uprave naveli su kao osnovu rada, a slijedom toga ukazali su na prijedloge promjena koje smatraju nužnim za zakonit, učinkovit, stručni i transparentan rad gradske uprave, uz participaciju građana.

Kao prvo, smatraju potrebnim promijeniti pravni okvir i uvesti mehanizme koji će spriječiti korupciju, odnosno jačati odgovornost, integritet i transparentnost rada gradske uprave i vijećnika. Stoga, uz modernizaciju i digitalizaciju gradske uprave, koja predviđa i gradski participacijski portal na kojem će se provoditi e-savjetovanja i e-referendumi, odnosno anketno izjašnjavanje građana o investicijama, jednokratnim rashodima i većim zaduženjima - predlažu obvezno prijavljivanje stupanja u poslovne odnose nositelja političkih dužnosti s Gradom, trgovačkim društvima i institucija u gradskom vlasništvu.

Zalažu se i za javno objavljivanje informacija o svim primanjima gradskih vijećnika te etički odbor, odnosno kodeks nositelja političkih dužnosti u Gradu, kao i pravilnik u kojem se definira sukob interesa gradskih službenika i namještenika te način postupanja.

Kako lokalni mediji ne bi više bili sredstvo propagande gradonačelnika i stvaranja njegova kulta, traže da im potpore ubuduće, umjesto gradonačelnika, odobrava povjerenstvo, a zalažu se i za transparentni i potpuno otvoreni proračun Grada te gradskih institucija i tvrtki. Zalažu se i za pravilnik o provedbi javnih natječaja za zapošljavanje radi sprječavanja manipulacije, nepotizma ili kadroviranja.

Sve to više-manje zvuči dobro, ukoliko je sukladno, primjerice, Zakonu o trgovačkim društvima. Ali, problem često nastaje u praksi, kao što je ukazala i oporba. - Umjesto javnoga natječaja - javni namještaj SDP-ovca, ustvrdio je prošli četvrtak gradski vijećnik i bivši gradonačelnik Ivan Čehok, osvrćući se izbor direktora Čistoće, koji je nazvao farsom jer natječaj objavljen samo na web stranicama tvrtke.

Neki su preko toga prešli navodeći da se izborni gubitnici očekivano bune. Možda bi se na to i mogao svesti Čehokov istup da istovremeno, dakle još u tijeku natječaja, nisu objavljena imena četiriju kandidata za direktora: Roberta Briškog, Davora Skroze, Zorana Sveteca i Saše Avirovića. A potonji se kao direktor spominjao još i prije natječaja!

Izbor direktora Čistoće prvi je takav postupak nove vlasti u Varaždinu. Je li to početak koji obećava?

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Povratak i o(p)stanak
  Ima, naravno, sredina u kojima se živi bez ili s vrlo malo, odnosno sa slabim nogometom. U nekima i jako dobro. Ali još se u starom Rimu govorilo “kruha i…
 • Opasan zaborav
  Totalitarne režime moramo osuditi, a njihovim žrtvama odati pijetet, a ne da se ostaci stradalih po raznim jamama čuvaju u plastičnim gajbama, bez utvrđene istine što se dogodilo. To je…
 • Maknuti ili ipak ne?
  Maknite državu i crkvu od moje maternice! Tako je stajalo na jednom od transparenata koji su se mogli vidjeti na mirnom okupljanju, odnosno javnom prosvjedu nazvanom “Slanje poruke tolerancije, ravnopravnosti…
 • Zabava, do kad?
  Otkada predsjednik RH Zoran Milanović govori izvan diplomatskih običaja i bez zadrške, koja je nestala jer, veli, želi da ga se više sluša, njegovi posjeti i istupi dočekuje se s…
 • Do pravde (pre)teško
  Kada su 2018. Varaždinske vijesti, kao i drugi mediji, primile poziv za praćenjem sjednice Općinskog vijeća u Sračincu, trebao je to biti jednostavan novinarski zadatak. I zapravo je bio. To…