Nema smisla

| 26.6.2023. u 21:34h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ovo više stvarno nema smisla! Zakon o sustavu obrane od tuče postoji, ali u praksi skoro kao da ga i nema: sve se iz tog zakonskog propisa svodi na upozorenja na moguće opasne vremenske neprilike, nakon kojih se prvo zbrajaju, a onda isplaćuju nadoknade za štete. Koliko toliko.

Da je nakon svake tuče uvijek ovako, frustrirajuće, osobito za one koji su pretrpjeli štete, pokazuju i prošlotjedna nevremena. Sredinom tjedna u Krapinsko-zagorskoj, a krajem tjedna u Varaždinskoj županiji. Ovo, zadnje, prošlog četvrtka, najviše je naštetilo poljoprivrednicima i ostalim nesretnicima u općini Petrijanec.

Pšenica, kukuruz, tikve, povrće i voće, ali i gospodarske zgrade, kuće, vozila… sve to i još dosta toga oštetila je tuča veličine jajeta. Čim se nevrijeme malo smirilo, u razmjere štete neposredno su se uvjerili varaždinski župan Anđelko Stričak i petrijanečki načelnik Željko Posavec. I što su mogli, osim obećati pomoć i zgražavati se nad viđenim?

Ipak, načelnik Posavec nije stao samo na žaljenju i najavi da će predložiti proglašenje elementarne nepogode. Ukazao je, naime, da se svojedobno ponudio sredstva za kupnju protugradnih raketa Državnom hidrometeorološkom zavodu. No, kako veli, DHMZ za to nije pokazao razumijevanje.

No, neki su otišli puno dalje. U Krapinsko-zagorskoj županiji, nezadovoljni štetama, ukazali su na šizofreno stanje u kojem se nalazi sustav obrane od tuče. Naime, postoji Zakon o sustavu obrane od tuče, koji obuhvaća i korištenje zemnih generatora i raketa. U njemu jasno stoji da su "ustrojbene jedinice Zavoda radarski centri s lansirnim i generatorskim postajama... Radarski centar organizira rad i opskrbu lansirnih i generatorskih postaja tehničkim sredstvima te upravlja djelovanjem istih".

Međutim, zadnjih godina ništa od raketa i sličnog. Štoviše, zbog dvojbi u njihovu učinkovitost, najavljuje se iz godine u godinu ukidanje zakona, što zbunjuje DHMZ, ključno operativno tijelo za obranu od tuče, pa se ni ne stignu pripremiti planovi obrane kada bi se i htjelo. Međutim, kako ističu u DHMZ-u, oni to ni ne žele jer takvi zavodi nigdje to ne rade, već je njihova funkcija isključivo vezana za pravodobna upozorenja!

Zna li se da ovakva situacija nije od jučer, treba li se čuditi najavi prosvjeda, iako blokada autocesta nije uopće poželjna prvenstveno radi sigurnosti pa bi trebalo o tome dobro još jednom razmisliti... Međutim, prije svega trebalo bi konačno zauzeti stav u vezi (ne)korištenja srebrovog jodida i konačno uspostaviti učinkovit sustav obrane od tuče, pri čemu bi se trebalo voditi praksom drugih zemalja. A nakon toga, rakete i generatore ukinuti ili ih opet staviti u funkciju, ali svakako ih maknuti dalje od DHMZ-a.

Označeno u