(Ne)sučeljavanja

| 17.4.2023. u 21:49h | Objavljeno u Iz moga kuta

Uoči izvanrednih izbora za varaždinsko Gradsko vijeće - čiji bi rezultati trebali konačno osigurati političku stabilnost nužnu za normalan rad gradskih službi - kandidati su uglavnom jednosmjerno upućivali poruke, bez ozbiljnijeg propitkivanja ili međusobnog sučeljavanja.

Iako su to pokušale i Varaždinske vijesti, jedina dva sučeljavanja održana su u televizijskim studijima u - Zagrebu. Međutim, izuzev najave Radimira Čačića da će, nakon Davora Patafte, tužiti i Ivana Čehoka zbog izjave kako je ostao dužan 200 milijuna kuna - ništa osobito novog se nije doznalo ili spoznalo.

U studio nije htio nositelj liste SDP-a i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, poručivši da ne želi biti s “uskočkim osumnjičenikom odgovornim za bale u Brezju i, kao što se vidi iz transkripata, osobom koja je spremna u ime vlastitih sitnih probitaka i neizliječenog gubitničkog kompleksa činiti političke gadarije prema svome gradu”. Na to mu je Čehok uzvratio da se boji, podsjetivši da su bili na “sučeljavanju 2021. u istim okolnostima kao i danas, štoviše, u međuvremenu je donijeta pravomoćna oslobađajuća presuda”.

- Bosiljeva odluka nije politički mudra, ali je razumijem jer su Čehok i Patafta samo djelomično oslobođeni po jednoj optužnici, a tu su i druge zbog kojih mi je od početka sporna kandidatura Čehoka, rekao je Čačić, naglašivši da su i transkripti pokazali na što je Čehok sve spreman.

Nakon što je Čehok otišao tako daleko da je ustvrdio kako “Bosilj lokalnim medijima daje više od 200 tisuća eura pa ne organiziraju sučeljavanja”, sučeljavanjima su dominirale dvije teme. Prva, razumljivo, bila je što je to dovelo do političke krize u Varaždinu i izvanrednih izbora. Ustvrdivši da neki igraju igre na štetu građana, Ivan Obadić s liste Dubravke Novak ocijenio je da je kriza posljedica (i) odugovlačenja s raspisivanjem izbora, nakon čega se predsjednik varaždinskog HDZ-a i nositelj liste Damir Habijan složio da je Varaždin od 2005. godine talac onih koji se međusobno prijavljuju, ali i uzvratio da proračun nije donijet jer se raspala većina u Gradskom vijeću.

Ima li tu ičeg novog, barem za građane Varaždina? Ne! Ništa novog nije rečeno niti u vezi bala, druge glavne teme sučeljavanja. Tu je dominirao Čehok s tvrdnjom da ga se optuživalo za pljačku i godilo, a u ugovoru iz 2008. i integralnoj nagodbi je cijena 137 eura, dok se sada nudi 290. Međutim, unatoč svemu, nagodbu je prihvatilo Gradsko vijeće, ali ne i druga strana, dok cijena nikada nije bila sporna. Barem ne za ozbiljne, već, kako je ukazao Čačić, činjenica da je ugovor sklopljen na Badnjak, par dana prije nego što više ne bi bila moguća izravna nabava zbog žurnosti, koja se još propituje na sudu jer, primjerice, nema dokumenta koji bi na nju ukazivao. Izuzev, naravno, stava APO-a, ali to je posebna priča...

Označeno u