Isprika

| 25.5.2020. u 21:36h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ni predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ni potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, kao ni nazočni ministri, državni tajnici i saborski zastupnici te Marin Bosilj, načelnik općine Sveti Ilija u kojoj je svečano označen početak gradnje nove škole, nisu privukli toliko medijske pozornosti s tog događaja koliko Radimir Čačić, varaždinski župan i predsjednik Reformista.

Ne onim što je rekao, svojom gestikulacijom i mimikom, dok je izjavu davala Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja koja je u školi išla upravo u Iliji. - Svjestan sam kako kontekst i okolnosti ničime ne opravdavaju način na koji sam reagirao na upit koji nije bio povezan s gospođom Divjak, napisao je Čačić u isprici.

I prije isprike, a posebno nakon nje, krenule su osude. Međutim, svi koji imaju djecu u školama, zacijelo su se bar jednom našli u situaciji kada nisu znali što bi napravili pametno od frustracija. Jer, iako se škola na daljinu uspjela uspostaviti, brojni su se problemi prelamali i na djeci i na roditeljima, koji su bili prisiljeni dijelom preuzeti ulogu učitelja, osobito kod najmlađih učenika.

Kao prvo trebalo je osigurati kvalitetnu internetsku vezu, što nije lako na ruralnim i rubnim gradskim područjima. Naravno, tu je i računalo, što je poseban izazov za višečlane obitelji. A računalo ništa ne znači bez programske podrške, koja je posebno zahtjevna za srednjoškolce koji rade filmove, animacije i sl. Ukoliko za to nisu dobili besplatnu alternativu, dobivali bi poruke da se - kao i drugi - snađu!?

I kod organizacije nastave svašta se vidi. Recimo, nastava na daljinu donijela je neke dobre stvari, među kojima je zacijelo ta da učenici više ne moraju ustajati u 6 ili još ranije radi nastave malo iza 7 ili 8 sati. To je relikt prošlosti od kojeg bi se trebalo maknuti budući da se bolji rezultati u učenju i radu postižu kad si naspavan, osobito u dobi razvoja. Međutim, usprkos tome, kao i tehničkim izazovima, neki nisu mogli odoljeti pa su provjere znanja zakazivali u 8 sati ili još ranije!?

Jasno, za ovakve stvari nije odgovorno ministarstvo obrazovanja na kojem se često prelamale osebujnosti pojedinih nastavnika, a posebno odluke nacionalnog stožera ustrojenog zbog širenja zaraze, koja ipak jenjava pa se sada otvaraju i škole za niže razrede. Odluke toga tijela predugo su se držale neprikosnovene, iako je bilo od početka jasno da će zatvaranje svega i svačega smanjiti zarazu, ali da jednostavno nemamo gospodarske snage za takav pristup od kojeg se sada brže bolje odustaje, dijelom i zbog izbora.

A iako ćemo na birališta uskoro, što govore svakojaki istupi, nište ne čuje o ključnim stvarima, primjerice, kako to da je BDP Hrvatske na 61% prosjeka EU, a u Rumunjskoj je došao sa 44 % na 63% prosjeka EU, dok je Litve 78%, Slovenije 85%, Češke 89 %... Hoće li se zbog toga netko ispričati ili dati rješenje za veći pomak?

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Liječnici, a mi?
  Spasite hrvatsko zdravstvo, zadovoljan liječnik – zadovoljan pacijenet i tome slično čulo se na prosvjedu koji je u Zagrebu pod geslom "SOS za zdravstvo" priredilo pet krovnih liječničkih udruga, iskazujući…
 • Izborne (ne)prilike
  U vrijeme između isteka starih i donošenja novih mjera radi ublažavanja gospodarskih (ne)prilika, što će teško proći bez rasterećenja rada, konačno je Vlada RH odredila dan izvanrednih izbora za varaždinsko…
 • Šutnja
  Jacobs kava u staklenci, koja je prije koštala oko 75 kuna ili 10 eura, stoji od početka ožujka 90 kuna ili devet eura. I još je niz artikala, mahom stranih…
 • Kud nas to vodi?
  Hvala svim liječnicima koji iz dana u dan rade svoj humani i zahtjevni posao, svakodnevno pružajući pacijentima zdravstvene usluge, nadu i utjehu... čestitam njihov nacionalni Dan liječnika jednim velikim hvala.…
 • Zbogom oružje i euri
  Krađe, naravno, nisu nešto dobro, a pogotovo kada se dogode unutar institucija i od osoba koje bi ih trebale sprječavati i otkrivati, kao što su to policijske postaje i policajci.…