Do zadnje svinje

| 23.10.2023. u 21:13h | Objavljeno u Iz moga kuta

Nakon popisa svih objekata i lokacija na kojima se drže svinje, u općinama unutar zona ograničenja i zaraze proglašenim radi pojave afričke svinjske kuge morat će se, sukladno naredbi Ministarstva poljoprivrede, u roku od 15 dana poklati sve svinje u gospodarstvima niže razine biosigurnosti, a ostalim dijelovima Hrvatske u roku od 30 dana.

U Varaždinskoj županiji, prema procjenama upućenih, prisilne kolinje do kraja studenog imat će tako gospodarstva na kojima je čak oko polovica svih svinja koje se tu tove. Zašto je došlo do ovih žurnih, nametnutih kolinja, koje će utjecati i na način života nekih? Zato jer nismo uspjeli obuzdati širenje afričke svinjske kuge pa se, nakon Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske, proširila i u Osječko-baranjsku županiju, a zone zaraze su danas u općinama na području još četiriju županija.

Želimo li trgovati mesom, Europska komisija traži da u zonama ograničenja više nema svinja u kategorijama 0, 1 i 2, odnosno da trebaju biti poklane u klaonicama s dozvolama, a ako se to ne stigne - usmrćene. Samo u Ministarstvu poljoprivrede znaju zašto ovaj zahtjev EK tumače kao potvrdu njihovog dobrog rada na suzbijanju zaraze.

Naime, niti se točno zna koliko ima svinja u nižim kategorijama u slavonskim općinama unutar pojedinih zona, niti hoće li se uspjeti zaklati u tako kratkom roku jer se njihov broj procjenjuje na 50 tisuća! Ipak, unatoč skepticima, vjere u uspjeh ne manjka u Ministarstvu poljoprivrede. Stoga su izdali naredbu da se svinje nižih kategorija tova iz sredina u zonama moraju poklati u klaonicama praktički do kraja listopada, a do kraja idućeg mjeseca to trebaju učiniti svinjogojci u ostatku Hrvatske, osim ukoliko ne podignu kategorije tova, što nije lako izvedivo.

Jesu li se mogle izbjeći ove hitne, nametnute kolinje, kako u klaonicama, tako i domaćinstvima? Moglo se, ako je za vjerovati tvrdnjama oporbenih političara. Oni ukazuju na ne baš ozbiljan pristup kategorizaciji, a posebno prvim slučajevima zaraze, ali i kasnije. Kako tvrde, mjere su se prekasno donosile ili olako shvaćale, umjesto da se okuženi prostori čvrsto ograde pa čak i proglasi izvanredno stanje te mobiliziraju kamioni, klaonice...

Zbog toga, kao i kašnjenja isplate odštete, oporba u Hrvatskom saboru traži ostavku ministrice poljoprivrede. Posebno joj predbacuju što će prisilne kolinje imati i krajevi stotine kilometara udaljeni od sredina sa zarazom. Međutim, kada se vidi što se (ne)radi u vezi ASK, zar nije bolje sam zaklati svoje svinje ako ne rastu u sigurnom gospodarstvu, nego živjeti s rizikom od zaraze, eutanazije i zabrane tova godinu dana? Bolja opcija zacijelo nije ni obavezna prodaja ovlaštenim klaonicama, koje sada jako lijepo žive jer plaćaju meso manje od tržišne cijene pa, prema nekim izračunima, mogu računati na višemilijunsku zaradu...