Čemu još izbornik?

| 3.7.2023. u 21:37h | Objavljeno u Iz moga kuta

U atriju Županijske palače, ispred koje se u nedjelju prosvjedovalo zbog izostanka obrane od tuče, dva dana ranije bilo je potpuno drukčije ozračje.

Veselo i radosno jer, kao i prethodnih godina, prigodno su predstavljeni vinari iz Varaždinske županije, čija su vina ove godine osvojila neku od medalja na možda najpoznatijem međunarodnom ocjenjivanju vina, londonskom Decanter World Wine Awards-u.

U izuzetno velikoj konkurenciji od 18.250 uzoraka vina iz 57 država, vinari s područja Varaždinske županije osvojili su 35 medalja, odnosno ukupno 129 medalja u zadnje četiri godine, otkada se njihov nastup u Londonu potpomaže iz županijskog proračuna. To je, kako je naglasio varaždinski župan Anđelko Stričak, 12 posto medalja vinima iz Hrvatske, dok je u Varaždinskoj županija tek dva posto vinograda.

Varaždinska županija, koja je na Decanteru s vinima zastupljena više od deset godina, prema broju medalja svojih vinara na drugom je mjestu u Hrvatskoj, što je odličan i iznenađujući rezultat, dodao je pročelnik Dragutin Vincek, koji je okupljene podsjetio na poznati citat iz knjige pisama Nikole Tesle, koji je od svog ujaka iz Varaždina svojedobno zatražio pošiljku vina kojeg je svojedobno probao, što bi svakako valjalo dodatno istražiti i iskoristiti…

Iako razloga za zadovoljstvo, dakle, ima, ipak je činjenica da iz godine u godinu vinari iz Varaždinske županije, odnosno njihova vina dobivaju sve manje medalja u Londonu. Nije to neka osobita razlika, ali ipak broj pada. Zašto?

Dvije su mogućnosti: ili su vina lošija ili nije baš najbolji odabir onih koja idu na ocjenjivanje, kako tvrde neki vinari, koji smatraju da su njihova najbolja vina zapravo ostala u podrumima jer ih vinski izbornik nije odabrao za London. Kako bilo, da se ovo ne bi ponovilo, odnosno da bi se napravio novi iskorak, valjalo bi razmisliti o tome da samo vinari odlučuju koje će vino slati na ocjenjivanje, a onda se njihov nastup potpomaže s iznosima koji će biti primjeren medalji. Onaj tko zna napraviti dobro vino, valjda zna to i prepoznati…

Vinski izbornik, naravno, svakako je bio dobrodošao kada je trebalo ohrabriti i potaknuti naše vinare na međunarodna ocjenjivanja, koja potpomažu podizanje kvalitete vina po kojoj ovaj dio Hrvatske nekada nije bio baš na glasu. Dapače.

No, danas je drugo vrijeme pa varaždinski vinari prodaju svoja vina od sjevera do juga, a neki i izvan zemlje. To je dobar temelj i za nove iskorake u ovdašnjoj gastro i turističkoj ponudi, koja bi se trebala obogatiti i središnjom izložbom vina u nekom od starih zdanja, ali prije toga bi trebalo okupiti vinogradarske udruge, odnosno vinare. Ako se to moglo s proizvođačima crnog ulja, koji upravo zahvaljujući svom okupljanju postaju prepoznatljivi na tržištu, valjda se može i s njima?

Označeno u