Bolji život i/li kriminal Foto: Pexels/ilustracija

Bolji život i/li kriminal

| 4.3.2024. u 22:05h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kada će biti izbori za zastupnike Hrvatskog sabora i što će biti odlučujuće za njihov ishod? Na izbore izlazimo najvjerojatnije u svibnju, ako ne i prije, sudeći prema istupima govornika tijekom proslave 34. obljetnice HDZ-a Varaždinske županije i grada Varaždina.

Naime, izbori su bili neizostavna tema govora skoro svih govornika na proslavi, koji ne samo da su ih spominjali, nego se to činili na način kao da je već u tijeku i službena izborna kampanja, nastojeći brojne okupljene motivirati, ali i podučiti kako pobijediti, odnosno na čemu inzistirati u predizborno vrijeme.

A temeljna poruka i poduka bila bi da se živi bolje nego prije, i to upravo zahvaljujući Vladi HDZ-a i koalicijskih partnera. Kako se pravdao taj, bolji život u Varaždinskoj županiji i Hrvatskoj? Goran Kaniški ukazivao je na povlačenje bespovratnih sredstava, od kojih najviše ide za projekte u zdravstvu, a posebno je istaknuo Vladino financiranje sanacije baliranog otpada, izgradnju obilaznice oko Novoga Marofa te početak gradnje brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Krapina.

Ukazujući da su pod vodstvom HDZ-a ostvareni svi strateški ciljevi, uključujući skori ulazak u OECD, zajednicu najnaprednijih gospodarstava svijeta, Damir Habijan je ustvrdio da to ne bi bilo moguće bez ljudi poput okupljenih, koji vjeruju u snažniju i sigurniju Hrvatsku, nasuprot onih koji kleveću i šire demagogiju.

Anđelko Stričak je također opleo po oporbi, ali i pobrojao projekte koji su u tijeku, poput Centralnog operacijskog bloka i centara kompetencije, ukazujući da je bitno tko će dobiti izbore jer će trebati dogovoriti novu omotnicu, što najbolje može Plenković, “dokazano najbolji predsjednika Vlade u povijesti hrvatske države”.

A u fokusu opširnog govora Andreja Plenkovića bile su integracije i osobito gospodarski rezultati, poput rasta BDP-a i plaća, kao i Vladine mjere zahvaljujući kojima imamo primjerice, dovoljno energenata, i to po prihvatljivijoj cijeni. Nasuprot svemu što nam govori o boljem životu nego prije, kako je ustvrdio, oporba ne nudi ništa, osim što inzistira na temama vezanim uz kriminal, što ne bi trebalo nadvisiti postignuća, a kad je oporba i na vlasti, kao u Varaždinu, diže poreze i naknade, unatoč poreznim rasterećenjima, dobrom punjenju gradskog proračuna i pomoći kod sanacije bala.

Naravno, ništa se nije čulo zašto se (pre)dobro punjenje državnog proračuna ne koristi, primjerice, za smanjenje opće stope PDV-a, koja je među najvišim u EU, zatim kakve su nam cijene i prosječne plaće u odnosu na druge...

Međutim, nedvojbeno je da dobar dio živi bolje, ali ne samo od rada, nego i pogodovanja te kriminala. A to bi trebao odlučnije razotkrivati i korištenjem poreznih podataka, što čekaju ne samo građani, nego i EPPO...