Veterinar i inovator s Varaždinbrega novac od inovacije ulaže - u turizam Foto: Ilustracija

Veterinar i inovator s Varaždinbrega novac od inovacije ulaže - u turizam

| 6.1.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu i ruralnim sredinama Varaždinske županije sve je više kuća za odmor. Osim lokalaca, koji svoje stare klijeti ili obiteljska imanja pretvaraju u atraktivne turističke objekte, među iznajmljivačima ima i stranaca sa zanimljivim pričama o tome kako su se turizmom odlučili baviti baš u ovim krajevima. Na brežuljku Halić, u Gornjem Knegincu, već je poznata priča o bračnom paru, Nijemcu i Tajlanđanki, koji iznajmljuju nekoliko kuća za odmor, dok na susjednom brežuljku Varaždinbrega, Malome vrhu, rustikalnu drvenu kuću s bazenom i jacuzzijem iznajmljuje, ni manje ni više, nego veterinar iz Bihaća.

Priča Almira Karabegovića mogla bi poslužiti kao filmski scenarij jer je njega iz rodne Bosne na Varaždinbreg dovela studentska ljubav, ali i neki avanturistički poriv za istraživanjem novih stvari.

Nagrađivani inovator

Prije nego što se upustio u turistički biznis u Varaždinskoj županiji gdje je, osim drvene kuće na Varaždinbregu, kupio i staro rustikalno imanje u Breznici, Karabegović je stekao brojna priznanja širom svijeta kao inovator kontracepcijske spirale za pse.

Prije otprilike pet godina istražujući načine kako u Bosni i Hercegovini doskočiti nekontroliranom razmnožavanju pasa lutalica, osmislio je spiralu za kuje, koja je, gotovo sasvim slučajno, zainteresirala jednog slovenskog poduzetnika.

Uz pomoć slovenskih partnera patentirao je spiralu i plasirao je na tržište Europske unije, a tvrtku, koja ih je proizvodila, registrirao je u Hrvatskoj, jer mu je to bilo jednostavnije nego u Bosni i Hercegovini.

- U svijetu do tada nije bilo spirala za niti jednu životinju. Koliko mi je poznato, nešto slično koristili su u Argentini samo za krave. Htio sam se baviti proizvodnjom spirala, ali nitko mi u administraciji nije znao točno reći što i kako, tako da sam tvrtku na kraju otvorio u Hrvatskoj, dok je patent registriran u Sloveniji - priča i opisuje kako je zahvaljujući svome izumu u nekoliko godina obišao gotovo cijeli svijet, od Amerike do Japana.

Nakon registracije patenta u Sloveniji za njega su čuli u Hrvatskom savezu inovatora. S obzirom na to da je tvrtku za proizvodnju spirala registrirao u Hrvatskoj, Savez inovatora ga 2015. godine poziva da sudjeluje kao član hrvatske delegacije na sajmu inovacija na Taiwanu. Posve neočekivano, umjesto brojnih poslovnih kontakata, koje se nadao ostvariti na Taiwanu, Karabegović osvaja zlatnu medalju i posebnu nagradu najveće asocijacije inovatora Taiwana.

- To je kao kad osvojite Oscara pa onda slijede i sve ostale nagrade - govori naš sugovornik koji nas je kao pravi domaćin dočekao u svojoj drvenoj kućici na Varaždinbregu nudeći nas svime redom: kavom, sokovima, domaćom rakijom, a mi sa zanimanjem pratimo priču pitajući se kako su se stvari na kraju s inovacija okrenule prema turizmu među varaždinskim vinogradima.

Preko slovenskog partnera prodano je oko 9.500 spirala i to direktno veterinarima na području Austrije, Njemačke i Nizozemske, a Karabegović je tih godina za svoj inovativni proizvod osvojio još desetak zlatnih medalja na svim važnijim sajmovima inovacija u svijetu. Ujedno je doznao i da za širi tržišni plasman proizvoda namijenjenog životinjama nije dovoljno imati samo kvalitetnu i inovativnu ideju.

Zaokret prema turizmu

Da bi proizvod plasirao u veleprodaju velikim kompanijama na najvećim tržištima poput SAD-a i Europske unije potrebno je bilo napraviti certifikat o istraživanju, a njegova izrada košta nekoliko desetaka tisuća eura te samo istraživanje traje nekoliko godina.

- To je za mene bilo veliko razočaranje i nisam se mogao upustiti u financiranje takvog istraživanja, tako da je tu priča sa spiralom stala - govori nam naš sugovornik i tu kreće novi zaokret.

S obzirom na to da je tih godina stalno bio po hrvatskim medijima kao nagrađivani inovator, njegova je slika u novinama zapala za oko njegove nekadašnje ljubavi iz studentskih dana. Zajedno su studirali u Zagrebu u godinama prije raspada Jugoslavije. On je studirao veterinu, ona pravo i godinu su dana bili nerazdvojni, sve dok se, kako to već biva kad si mlad i svojeglav, zbog nekog nesporazuma više nisu ni čuli ni vidjeli.

A onda su im se nakon gotovo 30 godina životni putevi ponovno isprepleli. Zahvaljujući starim zajedničkim poznanicima iz studentskih dana i društvenim mrežama, ponovno su stupili u kontakt, malo po malo ispričali jedno drugome svoje životne priče, dogovorili susret i... sve je ponovno bilo kao prije. S obzirom na to da je ona iz Varaždina, Karabegović je uskoro postao varaždinski zet, ali s obzirom na to da u Bihaću i dalje vodi svoju veterinarsku ambulantu uglavnom sada živi na relaciji Bihać - Varaždin te je na Varaždinbregu prije dvije godine kupio staru drvenu kuću s idejom da je preuredi u vikendicu.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...