VAŽNO Za primatelje izravnih potpora poljoprivredi i IAKS mjera Ruralnog razvoja Foto: VV arhiva / ilustracija

VAŽNO Za primatelje izravnih potpora poljoprivredi i IAKS mjera Ruralnog razvoja

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.10.2019. u 18:27h | Objavljeno u Aktualno

Svi koji su prilikom podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu u 2019. godini zatražili plaćanje za mlade poljoprivrednike i/ili za potporu za neke od IAKS mjera ruralnog razvoja (Mjera 10; Mjera 11; Mjera 14), preuzeli su obvezu pohađanja izobrazbe.

Sukladno odredbama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja (NN 21/2019) jedan od uvjeta za ostvarenje potpore je dokaz o završenoj strukovnoj izobrazbi. Korisnici plaćanja za mlade poljoprivrednike obvezni su završiti jedan od strukovnih programa osposobljavanja ili dostaviti da imaju završeno srednjoškolsko obrazovanje, diplomski ili preddiplomski studij iz područja poljoprivrede, veterine, prehrambene tehnologije, biomedicine, veterinarske medicine ili završen jedan od stručnih poljoprivredno-prehrambenih programa obrazovanja verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Korisnici plaćanja za IAKS mjere ruralnog razvoja odnosno Mjere 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene i Mjere 11 – Ekološki uzgoj, dužni su svake godine tijekom obveznog petogodišnjeg razdoblja završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje.

- Molimo da, ukoliko posjedujete dokaz o osposobljavanju, isti dostavite u podružnicu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnim razvoju prema mjestu sjedišta vašeg gospodarstva do kraja 2019. godine. Ukoliko ne posjedujete jedan od gore navedenih dokaza obavještavamo da Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede besplatno organizira edukacije. Pozivamo da se prijavite za pohađanje tečaja čije objave i prijave, možete pratiti na stranici www.savjetodavna.hr ili kontaktirate osobu zaduženu za koordinaciju tečajeva. Nepoštivanje obveza propisanih za IAKS mjere ruralnog razvoja dovodi do primjene administrativnih kazni od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (povrat isplaćenih sredstava potpore) - ukazuju iz Savjetodavne.

 

 

Označeno u