VARAŽDINSKI UGOSTITELJI "Treba smanjiti parafiskalne namete, inače nećemo preživjeti koronakrizu" Foto: VV arhiva / ilustracija

VARAŽDINSKI UGOSTITELJI "Treba smanjiti parafiskalne namete, inače nećemo preživjeti koronakrizu"

| 24.8.2020. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

- Gotovo svi ugostitelji istog su mišljenja, a to je da ne možemo protiv odluke o radnom vremenu i da se moramo pomiriti s tim da moramo tako raditi, no istO tako smatramo da bi tu mogli “uskočiti” naši Gradovi i Općine, i to smanjenjem nameta poput poreza na potrošnju, kojekakvih komunalnih i spomeničkih renti... jer tih parafiskalnih nameta ima stvarno previše – rekla nam je Jadranka Behin, predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin, nakon prošlotjednog sastanka varaždinskih ugostitelja.

Sastanak je održan nakon što je nacionalni Stožer civilne zaštite, zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom, 14. kolovoza donio odluku kojom je propisano da ugostiteljski objekti iz kategorije “Barovi”, kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl. smiju raditi najduže do 24 sata.

- Na našem je području dosta lokala koji su pogođeni ovom mjerom – dodala je Behin i napomenula da im Civilna zaštita redovito dolazi u kontrole i provjerava pridržavaju li se svih propisanih mjera.

- Provjeravaju nose li se maske, imamo li dezinfekcijska sredstva, jesu li stolovi dovoljno razmaknuti... Zasad ne ispisuju kazne, već za eventualne propuste upozoravaju i upućuju da se to ispravi – kazala je Behin.

Zaštitne maske i dezinficijensi dodatni su trošak ugostiteljima, a s obzirom na epidemiološke mjere, pao im je i promet.

- Maske su sramotno skupe. Što se tiče prometa, sve ovisi o lokaciji lokala. Nažalost, nekima je promet drastično pao i morali su smanjiti broj zaposlenih, osobito oni koji su u najmu, jer ne mogu sve to isfinancirati. No ni ostalima nije bajno, a vidjet ćemo do kada ćemo to moći izdržati – ukazala je Behin.

Što ugostitelji kažu o dosadašnjim mjerama pomoći, kakvi su im planovi te što smatraju da bi Gradovi i Općine trebali učiniti, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...