Runac: Tko će drugi brinuti o aerodromu, nego mi koji smo dokazano uspješni?

vv | 17.2.2021. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinskim aerodromom idućih nekoliko mjeseci upravljat će Parkovi, gradska tvrtka za komunalne i hortikulturne djelatnosti. Zapisnik o primopredaji danas su potpisali Marijan Bakulić, ispred Grada Varaždina koji je vlasnik aerodroma, i Alen Runac, direktora Parkova.

Nakon potpisivanja zapisnika, potpisnici su obišli objekte i pistu aerodroma kako bi se uvjerili u stanje.

-Nakon što je početkom mjeseca istekao zakup od strane DAC-a, Grad je odlučio  aerodrom dati vlastitoj tvrtki na upravljene, korištenje i održavanje. Time bi se trebale osigurati letačke aktivnosti u mogućoj razini te očuvati imovina aerodroma do konačnog rješenja, rekao je Bakulić, pomoćnik pročelnika za pravne poslove i javna davanja u Gradu Varaždinu, napominjući da će zrakoplovne vlasti odlučiti o razini korištenja aerodroma u narednom periodu.

Ovo je privremeno rješenje, kako je naglasio, do konačno rješenja koje može biti zakup, dugoročno partnerstvo ili davanje aerodroma na dugoročnom korištenje gradskom poduzeću koje bi dalje osiguravala višu razinu uporabljivosti.

-Konačno rješenje moglo bi se znati kroz pola godine, ako ne i prije, napomenuo je Bakulić, koji nije bio spreman govoriti o situaciji zatečenoj na aerodromu, budući da je donedavni zakupac pokrenuo pravi spor zbog ulaganja koja ne bi bila priznata.

Direktor Parkova osvrnuo se na to kako je ovo gradsko poduzeće dobilo aerodrom.

-Preuzeli smo aerodrom privremeno na održavanje i čuvanje, što me ne čudi jer oko piste vidimo kakvo je stanje, a tko će drugi o tome brinuti nego mi koji smo dokazano uspješni? To smo dakle očekivali jer poslovni dolaze nakon što su uspješno obavljeni prethodni  poslovi, rekao je Runac, napominjući da su Parkovi nedavno preuzeli i ugostiteljski objekt Ritz.

Kako je naglasio, kao i na svim drugim poslovima koje rade, Prarkovi će se i na aerodromu potruditi napraviti dobar posao.

-Vjerujem da će se u to svi uvjeriti nakon što prođe razdoblje od šest mjeseci, nakon čega će se vidjeti hoće li to i dalje biti gradska tvrtka ili neki zakupac, ukazao je Runac, napominjući da  Parkovi značajne poslove obavljaju ili su obavili ne samo u Varaždinu, nego i drugim gradovima, kao što su Rovinj i Zagreb.

Parkovi će prije svega kositi travu te čistiti pistu, što će im se nadoknađivati sukladno cjeniku.

-Uz to, naravno, cilj nam je da pista opet bude u funkciji i da Varaždin i dalje bude na listi letačkih destinacija. Za početak će se nastaviti sa školom letanja, a zatim očekujemo da će se pista moći koristiti i komercijalne letove, prije svega poduzeća koja ovdje imaju svoje tvornice. Kod toga računamo na pomoć Aerokluba koji će  pomoći kod ishođenja licenci i ostalog, rekao je Runac, koji je uvjeren u dobru suradnju pilotskih škola, aerokluba i  Parkova na korist grada Varaždina.

Zajedno s Runcem, aerodrom je obišao Josip Novak, predsjednik Aerokluba Varaždin.

-Naša je obveza da čuvamo ovu kompletnu nekretninu. Istovremeno, budući da Aeroklub ima sekciju pilota, koji imaju svoje avione, odnosno njihove tvrtke, mi ćemo se potruditi da se u razdoblju od najviše tri tjedan aerodrom ponovno registrira kao uzletište, što znači da će oni raditi van terenska slijetanja, budući da trenutno nema svjedodžbu koja je vrijedila do 1. veljače, pojasnio je Novak,   napominjući da sada mogu polijetati sportsko-turistički zrakoplovi, dok komercijalni ne mogu.