Uoči Špancirfesta nikad više kreveta: u tri godine broj apartmana u Varaždinu ušesterostručen

| 19.8.2019. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

Pred nama je 21. Špancirfest, najvažnija turistička manifestacija Grada Varaždina i najpopularniji ulični festival u Hrvatskoj, ali i šire. Osim brojnih koncerata, uličnih izvedbi, predstava, kreativnih radionica i izlagača, gosti koji stižu iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva u Varaždinu ove godine očekuje i dosad najveći broj smještajnih objekata. Od prošlog Špancirfesta do danas u Varaždinu je otvoreno 16 novih apartmana, po jedan studio apartman i kuća za odmor te dva hostela, što predstavlja ukupno 124 nova ležaja.
Prema podacima TZ-a Grada u Varaždinu radi 4 hotela, 2 pansiona, 52 apartmana, 6 soba za iznajmljivanje, 6 hostela i 2 kuće za odmor. Sveukupno, grad raspolaže sa 671 ležajem. Ako se tome pridoda 883 ležajeva u Studentskom centru, koji od sredine srpnja do sredine rujna djeluje kao hostel, dolazimo do brojke od 1.554 ležajeva.
- Usporedbe radi, 2015. godine imali smo u Varaždinu 396 ležajeva, ne računajući one u SC-u, a danas ih imamo 275 više. U protekle dvije godine u Varaždinu, kao i u ostatku Hrvatske, bilježimo velik porast privatnog smještaja tako da danas imamo gotovo šest puta više privatnog smještaja nego prije tri godine. Godine 2016. imali smo devet apartmana, a danas ih imamo čak 52. Samo prošle godine otvorena su u Varaždinu 22 nova apartmana, dok ih je ove godine otvoreno 14 novih - ističe direktorica TZ-a Jelena Toth.

Iako su, u odnosu na veće turističke destinacije, to sve prilično male brojke, za Varaždin predstavlja značajan iskorak, s obzirom da se još prije nekoliko godina kao glavni nedostatak turističke ponude isticao manjak smještaja. Iako se, gotovo svaki mjesec, registrira novi apartman, ima i onih koji ubrzo shvate da to ipak nije za njih, pa se neki apartmani i zatvaraju, napominju nam u TZ-u. Ta je pojava u skladu s ovogodišnjim trendovima u turizmu jer je, prema nekim brojkama, na razini Hrvatske broj privatnog smještaja porastao za čak 60 posto u odnosu na prethodne godine, a broj turističkih dolazaka i noćenja ne prati toliko veliki porast ponude smještaja te su čak, u određenim razdobljima ovogodišnje sezone, turističke brojke bilježile pad. Drugim riječima, jednostavno nema tko popuniti toliko veliku ponudu pa su neki objekti ove godine ostali prazni. Opstaju uglavnom oni koji konstantno ulažu u ponudu te imaju “realan” omjer kvalitete usluge i cijene.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...