Toplički vinogradari: Nije nas tuča pogodila, izbjegli smo ono najgore

vv | 25.7.2020. u 19:15h | Objavljeno u Aktualno

Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice je danas, 11. godinu za redom, organizirala ceremoniju podizanja klopoca, čime se simbolično označava početak nove faze vinogradarske godine.

Ovoga je puta klopotec podignut  u vinogradu u Leskovcu, kod domaćina Tonija Novačića, a osim brojnih vinogradara i njihovih gostiju, ceremoniji je nazočila i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

- Našim vinogradarima ova tradicija mnogo znači. To su vrlo vrijedni ljudi koji svojim vinogradima posvećuju puno ljubavi, ali i truda i znoja. Radovi u vinogradima počinju na Vincekovo, blagdan koji također obilježavamo svake godine, a tradicionalno je i postavljanje klopoca. Naime, u ovo doba godine grožđe polako dozrijeva, a postavljanjem klopoca štitimo ga od ptica koje bukom tjeramo da ne bi zobale bobice grožđa, kako bi naši vinogradari imali nakon berbe što staviti u bačve - kazala je gradonačelnica Ratković.

Dodala je da Grad Varaždinske Toplice podržava Udrugu vinogradara i voćara Sveti Martin u svim njihovim aktivnostima:

- S Udrugom odlično surađujemo, pomažemo i sudjelujemo na svakoj njihovoj manifestaciji, posebice na onima koje su vezane uz tradiciju. Volim reći, pa ću i sada ponoviti, da je bolje da nestane sela nego tradicije. Tradicija je nešto na što moramo biti ponosni, moramo ju njegovati i prenašati na naše najmlađe.

vt_klopotec_25srpanj_2020_27.JPG

Upravo je klopotec dio te tradicije i njezin čuvar. Nekad su klopoci bili postavljani u gotovo svakom vinogradu, a njihovo se klopotanje mogli čuti nadaleko, prisjetio se Stjepan Bujanec, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin:

- To je bio znak da se bliži jesen, a osim toga „ptiče je tiral”. Njegujemo i dalje tu lijepu tradiciju i ovo je već 11. godina da Udruga organizira postavljanje klopoca.

Bujanec kaže da je za vinogradare ova vinogradarska godina zasad dobra.

- Nije nas baš tuča pogodila, izbjegli smo ono najgore i vinogradi su u dosta dobrom stanju, osim što ima puno fitoplazme. Hoće li biti dobra berba, prerano je reći, ali mislim da će grožđa biti puno i nadam se da će biti i kvalitetno – kazao je Bujanec.

Kvaliteta vina provjerava se i ocjenjuje na izložbama vina i ove je godine upravo Udruga Sveti Martin trebala biti domaćin izložbe „Zlatna kapljica” na kojoj svake godine sudjeluje sedam udruga: osim topličke to su Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg, "Viv-Ber" Beretinec, "Grozdek" Sveti Ilija, Udruga vinogradara i voćara Općine Jalžabet, "Pinta" Novi Marof i "Mejaši" Ljubešćica. No zbog epidemiološke situacije sve je otkazano, a Bujanec se nada da će vinogradari već iduće godine moći predstaviti svoja vina na izložbi, odnosno pokazati čime je rezultirao njihov cjelogodišnji trud i briga o vinogradima.

Toplički se vinogradari također nadaju da će ove godine imati priliku na pravi način obilježiti lijepu obljetnicu – punih 20 godina postojanja Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin.

vt_klopotec_25srpanj_2020_23.JPG