Svim radnicima Holcima Hrvatska iduće godine šest posto veća plaća

| 20.12.2017. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno

Za šest posto povećat će se iduće godine masa plaća svim radnicima Holcim Hrvatska, koji posluje na devet lokacija u šest županija, među kojima je i Varaždinska županija, a bit će sklopljen i jedan kolektivni ugovor za sve.

Rezultat je to pregovora, odnosno postignutog dogovora između Uprave Holcima Hrvatska i Sindikat graditeljstva Hrvatske te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Rast i do 12 posto

- Nakon samo tri kruga završili su pregovori između socijalnih partnera, koji su se složili da je najvažniji dogovor o ubrzanom rastu plaća u sljedećih nekoliko godina. Sukladno tome, povećane su ciljane plaće za svaki razred poslova, veli Mladen Zemljić, regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske, koji je zajedno s Matom Kidjemetom, sindikalnim povjerenikom u Holcim Očura, bio u pregovaračkom odboru Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Od povišice mase plaća, kako objašnjava, radnici na kolektivnom ugovoru dobit će iduće godine tri posto fiksno povećanje, a preostalih tri posto dogovorenog rasta mase povećat će se prema matrici varijabilnog povećanja plaća. Dogovoren je i cilj za isplatu bonusa, odnosno 13-te plaće na kraju godine, koji će iznositi 50 posto osobne plaće, dok će, ovisno o postignuću planirane dobiti za 2018. godinu, isplatiti dodatnih 50 do 60 posto.

- Za uspjeh poslovanja važno je poticati uspješne radnike. Da bismo to postigli, dogovorili smo varijabilno povećanje plaće. Time omogućavamo da radnici s nižim plaćama i s boljim učinkom dobiju veće povećanje plaće. Istodobno, da bi osobna ocjena učinka bila čim kvalitetnija i pravednija, predstavnici Sindikata i Radničkog vijeća sudjelovat će na sastancima kalibracije, na kojima se provjerava utemeljenost ocjena, veli Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Isplaćena 13. plaća

Novi kolektivni ugovor, koji je dogovoren skupa s rastom plaća, obuhvaća radnike na svim lokacijama Holcima u Hrvatskoj i trajat će sljedeće dvije godine.

- Kolektivnim ugovorom već je ranije utvrđena mnogobrojna materijalna prava, kao što su dodaci za teže uvjete rada i prekovremeni rad u iznosu od 50 posto, rad nedjeljom 35 posto, rad u drugoj smjeni 10 posto, a za dane blagdana i neradnih dana radnici ostvaruju pravo na naknadu plaće i plaću uvećanu za 50 posto.

Uz to, radnici ostvaruju i pravo na regres za godišnji odmor u visini maksimalno neoporezivog iznosa 2.500 kuna, jubilarne nagrade, solidarne potpore te pravo na darove za djecu u visini maksimalno neoporezivih iznosa, ukazuje predsjednica Uprave Holcima Hrvatska, napominjući da radnici imaju i sistematske zdravstvene preglede, od kojih prije svega korist imaju radnici, ali dugoročno i poslodavac. Prošlog tjedna, odnosno 15. prosinca, radnicima Holcima isplaćeno je 50 posto fiksne plaće, a preostali dio do maksimalno 60 posto budžeta 13.-te plaće ovisi o konačnoj realizaciji, a bit će isplaćeno u siječnju 2018. godine

Označeno u