Staklo je sve popularnije u građevini pa u Press Glassu planiraju nova ulaganja

| 20.1.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Proizvođač IZO stakla Press Glass, smješten u poduzetničkoj zoni Jalžabet, djeluje već pet godina i prilično su samozatajna kompanija, iako se imaju čime pohvaliti. Kako su ga tada predstavili domaći mediji, poljski “šerif staklenog grada” poduzetnik Arkadiusz Mus, kao stopostotni vlasnik Press Glassa 2013. godine svoju sljedeću tvornicu odlučio je izgraditi upravo u Hrvatskoj. Krizi u Hrvatskoj tada se još nije nazirao kraj, tek smo ušli u EU, a izgradnjom novog pogona u Jalžabetu najavljeno je otvaranje i do 500 novih radnih mjesta.

Tvornica je s radom počela 2015., a u 2019. godini, na vrhuncu proizvodne sezone, koja je najžešća u posljednja četiri kalendarska mjeseca, zapošljavali su 410 ljudi, dok je ove godine u planu i veći broj radnika. Narednih mjeseci planiraju nabavu dodatnih strojeva, za koje će trebati i još novih radnika, koje će zapošljavati na proljeće, otkriva nam kroz razgovor predsjednik Uprave Press Glassa Igor Vlahović.
Prvih su godina u prihodima iz godine u godinu rasli i po 60 do 70 posto, što se, dakako, pratilo i novim zapošljavanjima te su sada postigli određenu stabilnost. Za sada, ističe Vlahović, nisu imali potrebe za uvozom radne snage i svi su zaposlenici s područja Varaždinske i okolnih županija, a imaju i nekoliko Poljaka, koji su došli u vrijeme podizanja tvornice te na kraju ostali u našem kraju. Osim uvjetima rada, svoje radnike nastoje zadržati i stimulativnim primanjima, pa su s plaćama prerasli županijski prosjek i državni prosjek prerađivačke industrije te “uhvatili” hrvatski prosjek plaća, ističe predsjednik Uprave.
Kao svoju konkurentsku prednost Vlahović ističe vrlo kratke rokove isporuke, na što su navikli svoje kupce, ali i podigli standarde proizvodnje u okruženju.

Osim o poslovnim rezultatima i trendovima u građevinskoj branši, s Vlahovićem smo razgovarali i o planovima za budućnost koji uključuju suradnju sa strukovnim školama i obrazovanju potrebnog kadra za njihovu specifičnu, staklarsku djelatnost.

Možete li potrebe za radnom snagom popuniti na lokalnom području ili razmišljate o uvozu radnika?
Naravno da vrlo pažljivo pratimo kretanja na tržištu radne snage. Sigurno da je nedostatak radne snage velika prijetnja efikasnom i dohodovnom poslovanju. Za sad uspijevamo potrebe za radnom snagom popuniti na lokalnom tržištu i ne razmišljamo o uvozu radne snage. Naši zaposlenici uglavnom dolaze iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije. Naš je cilj učiniti poslovne procese maksimalno efikasnima, eliminirati sve nepotrebne gubitke, tražiti prostor za digitalizaciju i automatizaciju, gdje god je moguće, i tako stvorenu novu vrijednost dijeliti s onima koji su je ostvarili – našim zaposlenicima. Vjerujem da će nam ovakav pristup omogućiti dovoljan interes radnika za rad u našoj tvornici i ubuduće.

Kakvi su planovi za budućnost?
U planu investicija za 2020. je nabavka nekih strojeva i opreme koji bi nam, prema procjenama budućih tržišnih trendova, mogli postati „usko grlo“ u proizvodnji i determinirati nam sveukupne proizvodne kapacitete. Tim investicijama stvorit ćemo preduvjete za daljnji rast prihoda, koji bi u 2020. godini trebao biti jednoznamenkast. To 2020. godinu, nakon niza godina dvoznamenkastog rasta, čini i godinom stabilizacije našeg poslovanja. Ideja nam je pokrenuti inicijativu za otvaranjem razreda „staklara“ u Strukovnoj školi u Varaždinu. Kurikulum za to zanimanje je kurikularnom reformom osuvremenjen i trenutno smo u fazi provjere svih preduvjeta koje je potrebno ispuniti kako bi škola ponudila ovo zanimanje za upis u slijedećoj školskoj godini, a mi primili prve naučnike na učeničku praksu. Trenutno smo prisiljeni interno obučavati vlastite kadrove jer formalnog školovanja za to zanimanje nema, ali dugoročno gledano smatramo najzdravijim generirati vlastiti kadar direktno iz škole, u suradnji s obrazovnim institucijama.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti