Raspisan javni poziv: Potpore za nove poduzetnike od 15.000 do 35.000 kuna Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

Raspisan javni poziv: Potpore za nove poduzetnike od 15.000 do 35.000 kuna

IHR/Varaždinske vijesti | 22.10.2019. u 15:23h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija je danas, 22. listopada, raspisala Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za samozapošljavanje u okviru projekta "LokalnE inicijative za PoticanjE ZapošljavanjA u Varaždinskoj županiji - LEPEZA VŽ".

Riječ je o projektu vrijednom gotovo dva milijuna kuna koji se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj je Varaždinska županija, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, Razvojna agencija Sjever-DAN i udruga „Njezina druga šansa“.

- Izrazito smo ponosni što u sklopu EU projekta LEPEZA dodjeljujemo potpore krajnjim korisnicima, a to su nezaposlene osobe. Poznato je da Varaždinska županija ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, a cilj ovog projekta je da najranjivijim skupinama pomognemo da i oni pronađu svoje mjesto na tržištu rada. Ukupno će biti dodijeljeno 405.000 kuna potpora, a ovisno o ocijenjenom poslovnom planu i prijedlozima koji trebaju biti što konkurentniji na tržištu, krajnji korisnici će moći dobiti od 15.000 do 35.000 kuna potpora  – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin na konferenciji za novinare u Županijskoj palači.

Na konferenciji su bili i predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Varaždin Branka Šaško, direktor Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži i njihovi suradnici.

Na Javni poziv prijaviti se mogu nezaposlene osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao, a koje uvjete pritom moraju ispunjavati, objasnila je predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Varaždin Branka Šaško.

- Prijaviti se mogu nezaposleni pripadnici ranjivih skupina prijavljeni u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji imaju prebivalište u Varaždinskoj županiji. Pod ranjivim skupinama smatraju se dugotrajno nezaposleni, mladi do 29 godina nezaposleni više od 6 mjeseci te osobe starije od 29 godina koje su nezaposlene više od 12 mjeseci, kao i žene, osobe s invaliditetom te osobe stare 50 godina i više. U Varaždinskoj županiji je krajem rujna bilo 2.409 nezaposlenih osoba sa stopom nezaposlenosti od 3,5 posto, pri čemu je udio ranjivih skupina veći od 50 posto. Sve te ljude želimo motivirati da se pokrenu i vrate na tržište rada – navela je Branka Šaško, koja je ujedno predsjednica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Javni poziv je raspisan u skladu sa Strategijom razvoja ljudskih potencijala Varaždinske županije za razdoblje 2016. - 2020.

Kriteriji za ocjenu prijavljenih projekata su definirani Javnim pozivom, a prijavitelj može ostvariti 20 bodova, dok je minimalni prag za dodjelu potpore ostvarenih 12 bodova. Prijave se dostavljaju osobno u pisarnicu Varaždinske županije ili poštom do 21. studenog 2019. godine s naznakom: „Prijava na javni poziv–Potpore male vrijednosti LEPEZA VŽ– NE OTVARATI“  na adresu Varaždinske županije. Na zatvorenoj omotnici moraju biti vidljivi i podaci prijavitelja.

Prijave će ocjenjivati Povjerenstvo za provedbu javnog poziva te predlagati županu dodjelu potpora. 

To je samo jedna od aktivnosti koje se provode u sklopu projekta LEPEZA. Nezaposlenima se pružaju različite mogućnosti educiranja i pomoć kod samozapošljavanja.

Dodajmo da je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Varaždinskoj županiji osnovano još 2010. godine i trenutno djeluje kroz projekt LEPEZA, te se redovito njihov rad razvija kroz europske projekte koje Županija aplicira kod svake objave javnih poziva, i to uspješno, a što omogućuje kontinuitet i jačanje Partnerstva. 

Više detalja i sam javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za samozapošljavanje u okviru projekta LokalnE inicijative za PoticanjE ZapošljavanjA u Varaždinskoj županiji LEPEZA VŽ objavljen je na stranicama Varadžinske županije, a možete ga pronaći i ovdje.