Pridružite se Hrvatskom savezu udruga ekoloških proizvođača

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.2.2017. u 19:55h | Objavljeno u Aktualno

Osnivači predstavnici i delegati 11 udruga ekoloških proizvođača, najvećim dijelom malih i srednjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, održali su u nedjelju 22. siječnja u mjesnom odboru Buzin kraj Zagreba drugu skupštinu Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača.

Cilj je u Savez okupiti proizvođače svih županija kako bi zajedno surađivali i stvarali bolje okružje za rad i napredak ekološke proizvodnje te ovim putem Savez poziva sve udruge ekoloških proizvođača koje još nisu članice da se priključe.

-Što nas je više, lakše ćemo djelovati na bolje planiranje strategije ekološke proizvodnje, pa ovim putem pozivamo sve ekološke proizvođače da se udruže ili priključe postojećim udrugama - ističu iz Saveza i dodaju da će Hrvatski savez ekoloških proizvođača ukazivati i aktivno sudjelovati u rješavanju aktualnih problema u poljoprivrednoj politici Republike Hrvatske.

Naime, nakon šest mjeseci usklađivanja svih udruga članica sa statutom saveza, isti je registriran i od ponedjeljka 23. siječnja nastavlja djelovati kao registrirani punopravni subjekt.

Na skupštini je potvrđeno da su pomaci ka širenju ekološke proizvodnje i poboljšavanju uvjeta opstanka obiteljskih ekoloških gospodarstava još uvijek dosta teški. Iako je do kraja 2015. (do kada su dostupni statistički podaci) zabilježen rast ekološke proizvodnje na 4,94% to je i dalje znatno manje od 8% zacrtanih Akcijskim planom razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj za razdoblje 2011. - 2016. godine.

Neorganiziranost lokalnog tržišta dovodi do toga da je povećana proizvodnja, više motivirana većim poticajima, a ne iskrenom razumijevanju ekološke proizvodnje, orijentirana na izvoz te zdrava, ekološki proizvedena hrana i dalje nije u dovoljnoj mjeri dostupna hrvatskim potrošačima.

Najavljeno ukidanje potpora za voćarstvo i povrtlarstvo, koje je posebno deficitarno, dodatno bi povećalo ovaj nedostatak. Nepostojanje kontrole na lokalnom tržištu vodi ka nezaštićenosti kako proizvođača, tako i potrošača koji zbunjeni raznim aferama smanjuju povjerenje u eko-certifikat.

Novi zakon EU o ekološkoj proizvodnji donio bi na ovom planu određene pomake na bolje no njegovo donošenje tek je u proceduri.

Za uspješno provođenje poštene politike ekološke proizvodne, potrebno je osnovati nezavisno povjerenstvo isključivo samo za eklošku proizvodnju. To je između ostalog tražio predsjednik Saveza Nenad Kuftić na sastanku sa Ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Svi navedeni problemi predstavljaju veliku motivaciju i potrebu za udruživanjem, pa se Savezu na Skupštini pridružila novo osnovana Udruga ekoloških proizvođača Velebit, Ličko-senjske županije, a u osnivanju su još dvije Udruge ekoloških proizvođača.

U planu je nastavak rada na zadanim ciljevima od promocije i zaštite ekoloških proizvoda do očuvanja vjerodostojnosti ekoloških proizvoda i zaštite potrošača, provođenja zajedničke politike i sudjelovanja u donošenju zakonskih prijedloga i akata koji su u interesu ekoloških proizvođača i OPG-ova, jačanja regionalnih udruga i međuregionalne suradnje, razvoja tržišta, osnivanja i umrežavanja ekoloških tržnica po cijeloj Hrvatskoj, jačanja ruralnog razvoja i razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te poticanju deficitarne povrtlarske, voćarske i prerađivačke proizvodnje.

Dodatne informacije možete dobiti na kontakt:

Robert Poturica - VD predsjednika Saveza - 091 169 4400
Zlatko Dudaš - Zamjenik VD - 097 6008 308
Željko Iličić – Zamjenik VD - 098 206 364