Počelo prikupljanje ponuda za projektiranje i izvođenje radova na RCGO Piškornica

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Počelo prikupljanje ponuda za projektiranje i izvođenje radova na RCGO Piškornica Foto: Piškornica d.o.o.

Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, dovršena je izrada dokumentacije o nabavi za RCGO Piškornica pa je 26. ožujka Piškornica d.o.o. objavila otvoreni postupak javne nabave za usluge projektiranja i izvođenja radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, procijenjene vrijednosti 346.663.831,20 kuna.

Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave (www.eojn.hr), kao i u bazi podataka o javnoj nabavi u EU (TED – Tenders Electornic Daily). Otvaranje ponuda predviđeno je za 10. svibnja 2021. godine, ukoliko neće biti zahtjeva za produljenje roka.

- Izgradnja ovog postrojenje predstavlja važan korak i napredak u zbrinjavanju otpada u odnosu na prvotno za okoliš štetno odlaganje otpada na lokaciji Piškornica, kada se bez adekvatne zaštite, dakle gotovo „na livadu“ odlagalo od 80-ih godina, preko uređenog odlagališta koje funkcionira zadnjih 15-ak godina pa sve do suvremenijeg postrojenja u kojem će se sav otpad uz zaštitu okoliša i zdravlja ljudi obraditi i učiniti inertnim - priopćili su iz Piškornice d.o.o.

- Takva tehnologija dokazana je u Europi i primjenjuje se u nizu Europskih zemalja. Prema podacima tehnološkog časopisa specijaliziranog za zaštitu okoliša „FuturENVIRO“ u 2017. godini u Europi je bilo aktivno 570 MBO postrojenja ukupnog kapaciteta obrade otpada 55 milijuna tona godišnje, od čega je 45 aktivnih postrojenja samo u Njemačkoj. Također, predviđa se da će se do kraja 2025. godine izgraditi još 120 postrojenja, među kojima je i RCGO Piškornica - navode iz Piškornice d.o.o.

- Neovisno od uloge RCGO-a, odvajanje otpada na mjestu nastanka i dalje je jako važno i nezamjenjivo, jer kroz jednu takvu aktivnost  svaki građanin preuzima dio odgovornosti za svoj otpad i doprinosi kružnom gospodarstvu. Osim toga, to ima za rezultat da se nakon postupka sortiranja na razini općina i gradova, smanji količina neobrađenog miješanog komunalnog otpada koji komunalna društva predaju u RCGO Piškornica. Manje otpada predanog na obradu u RCGO jedinim dijelom utječe i na cijenu odvoza otpada za svakog građana pa će tako, osim doprinosa globalnim ekološkim i okolišnim ciljevima, odvajanjem otpada moći doprinijeti i svojim ekonomskim ciljevima, odnosno manjim utjecajem na račune za otpad unutar svojih kućnih budžeta - stoji u priopćenju Piškornice d.o.o.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.