Počelo prikupljanje ponuda za projektiranje i izvođenje radova na RCGO Piškornica Foto: Piškornica d.o.o.

Počelo prikupljanje ponuda za projektiranje i izvođenje radova na RCGO Piškornica

Varaždinske vijesti | 26.3.2021. u 18:05h | Objavljeno u Aktualno

Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, dovršena je izrada dokumentacije o nabavi za RCGO Piškornica pa je 26. ožujka Piškornica d.o.o. objavila otvoreni postupak javne nabave za usluge projektiranja i izvođenja radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, procijenjene vrijednosti 346.663.831,20 kuna.

Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave (www.eojn.hr), kao i u bazi podataka o javnoj nabavi u EU (TED – Tenders Electornic Daily). Otvaranje ponuda predviđeno je za 10. svibnja 2021. godine, ukoliko neće biti zahtjeva za produljenje roka.

- Izgradnja ovog postrojenje predstavlja važan korak i napredak u zbrinjavanju otpada u odnosu na prvotno za okoliš štetno odlaganje otpada na lokaciji Piškornica, kada se bez adekvatne zaštite, dakle gotovo „na livadu“ odlagalo od 80-ih godina, preko uređenog odlagališta koje funkcionira zadnjih 15-ak godina pa sve do suvremenijeg postrojenja u kojem će se sav otpad uz zaštitu okoliša i zdravlja ljudi obraditi i učiniti inertnim - priopćili su iz Piškornice d.o.o.

- Takva tehnologija dokazana je u Europi i primjenjuje se u nizu Europskih zemalja. Prema podacima tehnološkog časopisa specijaliziranog za zaštitu okoliša „FuturENVIRO“ u 2017. godini u Europi je bilo aktivno 570 MBO postrojenja ukupnog kapaciteta obrade otpada 55 milijuna tona godišnje, od čega je 45 aktivnih postrojenja samo u Njemačkoj. Također, predviđa se da će se do kraja 2025. godine izgraditi još 120 postrojenja, među kojima je i RCGO Piškornica - navode iz Piškornice d.o.o.

- Neovisno od uloge RCGO-a, odvajanje otpada na mjestu nastanka i dalje je jako važno i nezamjenjivo, jer kroz jednu takvu aktivnost  svaki građanin preuzima dio odgovornosti za svoj otpad i doprinosi kružnom gospodarstvu. Osim toga, to ima za rezultat da se nakon postupka sortiranja na razini općina i gradova, smanji količina neobrađenog miješanog komunalnog otpada koji komunalna društva predaju u RCGO Piškornica. Manje otpada predanog na obradu u RCGO jedinim dijelom utječe i na cijenu odvoza otpada za svakog građana pa će tako, osim doprinosa globalnim ekološkim i okolišnim ciljevima, odvajanjem otpada moći doprinijeti i svojim ekonomskim ciljevima, odnosno manjim utjecajem na račune za otpad unutar svojih kućnih budžeta - stoji u priopćenju Piškornice d.o.o.