Obitelj Milak na zelenim novomarofskim livadama uzgaja aroniju od koje je nastao i liker Tren

| 3.8.2020. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

- Obrađivanje mirisne zemlje, briga o zelenim grmovima i jednostavno uživanje u šetnjama među redovima nešto je što je prirodno u nama. To je ujedno i ravnoteža načina života u uredu i života u gumenim čizmama. Poštujemo jedno i drugo - kažu supružnici Tamara i Robert Milak koji na zelenim livadama u Novom Marofu uzgajaju aroniju.

Sve je započelo prije desetak godina, promišljanjem na koji način vrijednu zemlju, ali desetljećima zapuštenu djedovinu pretvoriti u nešto što će imati smisla njihovoj maloj obitelji.

- Prvobitno smo razmišljali, pomalo romantičarski da zasadimo lavandu, ali analiza tla pokazala je da je zemlja pogodna za sadnju bobičastog voća. I tako je krenulo - kaže Tamara.

Na 3000 kvadratnih metara 2012. godine zasadili su nasad aronije melanocarpa, a taj je pothvat okupio cijelu obitelj i prijatelje. Osigurali su i zalijevanje kap po kap kroz sustav podzemne vode i solarnih ploča. Nasad se brani od ptica patroliranjem udomaćenog jastreba. Trudili su se na vrijeme uklanjati nametnike kako ne bi obrstili ukusne cvjetove aronije te su ih tijekom godina pratile sve „čari“ prevrtljive prirode. Mrazovi su odnosili urod. Brali su količine od stotinu kilograma do dvije tone čistih bobica.

- 2016. godine registrirali smo OPG u kojem se sve radi po principu ekološkog uzgoja. Prerada aronije bila je orijentirana na proizvodnju hladno prešanog matičnog soka, sirupa i čaja. Matični se sok naše aronije temeljem ispitivanja u ovlaštenom laboratoriju pokazao kao nutritivno bogat sok, ali i osobnom konzumacijom dokazao je svoju učinkovitost u količini željeza u krvi. Pomalo je bio simpatičan trenutak kada sam suprugu predložila da pokušam eksperimentirati sa matičnim sokom kao bazom za alkoholni napitak. Svi koji me znaju mogu potvrditi da alkohol i ja nemamo baš dodirnih točaka, tim veći je bio izazov. S obzirom na izuzetnu trpkost matičnog soka, a osobno volim toplije i slađe okuse, desila se kombinacija recepture i nastao je liker od aronije kojeg smo nazvali Tren - objašnjava sugovornica Tamara.

Njihovu priču pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...