Haskap obitelji Putar: Sibirska biljka, zanimljivih plodova uspijeva i podno Ivančice

| 13.7.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Iako karakteristična za područje Sibira, vrlo otporna biljka, zanimljivih plodova uspijeva i podno Ivančice. Na parceli površine 5.000 kvadrata obitelj Putar prije nekoliko se godina počela baviti uzgojom haskapa i proizvodima na bazi haskapa.

- Odluka na uzgoj pala je jer se radi o biljci koja nije previše zahtjevna, kao recimo tradicionalni vinogradi u našem kraju, a ima veliki potencijal - kaže Ivan Putar, inače po struci šumar iz Ivanca koji je 2016. godine krenuo u prvu sadnju ove biljke poznatijeg naziva sibirska borovnica.

Biljka je otporna na niske temperature te tijekom zime može podnijeti i do - 30 °C, bez značajnijih oštećenja. Cvate rano i pri temperaturama ispod 0 °C, a otvoreni cvjetovi mogu podnijeti čak do -10 °C. Haskap je listopadni grm, koji može narasti od jednog do tri metra u visinu i 1,5 metra u širinu. Često se prvi listovi već počinju razvijati ispod snijega. Meso je tamnoljubičaste boje, teksture slične kiviju, a okus podsjeća na borovnicu. Nakon odrađenih prvih analiza i dobre pripreme tla, jer sibirska borovnica ima vrlo uski raspon pH vrijednosti na kojima postiže svoj puni potencijal, obitelj je zasadila prvih 500 sadnica biljke.

- Postoje različiti kultivari, a na našem području uspijevaju oni poljskog podrijetla. Pri nama ova biljka dobro uspijeva u kontinentalnoj klimi posebno po Hrvatskom zagorju, području Žumberka i Gorskog kotara dok južnije ne bi davala značajne prinose - objašnjava sugovornik.

U pripremu zemlje, analize tla, prihranu te kupnju sadnica, a kojima je životni vijek oko 35 godina, uložili su i do 10.000 eura, a kako bi modernizirali proizvodnju te osigurali neophodno navodnjavanje obitelj čeka raspisivanje natječaja iz EU.

- Do sada smo uložili vlastita sredstva, a sadnice smo nabavili iz Poljske pa danas sveukupno imamo oko 1.100 sadnica. Budući da nema prirodnog neprijatelja propalo nam je samo 10-ak sadnica i to većinom jer su im naštetile voluharice otkopavši im korijenje - kaže sugovonik.

Kako se razvijao posao obitelji Putar čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...