FOTO: Šampion 2. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria stiže iz - Austrije Foto: Varaždinska županija; Krešimir Đurić

FOTO: Šampion 2. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria stiže iz - Austrije

VV / Varaždinska županija | 25.5.2019. u 18:51h | Objavljeno u Aktualno

Bučino ulje Reinharda Pruteja iz Austrije proglašeno je šampionom 2. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria koja je danas održana u Županijskoj palači u Varaždinu.

Titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna je djevičansko bučino ulje iz Austrije osvojilo u jakoj konkurenciji proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske s 33,39 bodova od mogućih 35. Rekordni broj uzoraka bučinih ulja, čak 184, stiglo je na 2. izložbu Alpe – Adria i 9. izložbu bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske. Dodijeljeno je 149 medalja - 32 zlatne, 102 srebrne i 15 brončanih.

- Bučino ulje je u gastronomskom i zdravstvenom pogledu fantastičan proizvod, a na nama je da ga učinimo prepoznatljivim u europskim i svjetskim razmjerima. Prva Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske bila je organizirana prije devet godina, no broj uzoraka ulja se 2017. godine spustio na svega 28. U 2018., u godini u kojoj je Varaždinska županija pokrenula međunarodnu izložbu pod nazivom „Alpe – Adria“ s obzirom da predsjedamo tom regionalnom organizacijom, broj domaćih uzoraka se popeo na 91, a 2019. na 117, dok je uzoraka iz Slovenije, Austrije i Mađarske ove godine 67. Ti brojevi potvrđuju ovu manifestaciju ne samo kao jedinu međunarodnu izložbu isključivo bučinih ulja, nego i kao najveću izložbu u odnosu na sve druge koje uključuju razne vrste ulja i drugih proizvoda. Proizvođači su to prepoznali, jer su osvojene medalje potvrda kvalitete, što je važno za promociju i prodaju njihovih proizvoda. Sljedeće godine ćemo pokušati dodatno proširiti ovu manifestaciju, a inzistirat ću da se kriteriji ocjenjivanja, koji su već sada visoki, dodatno podignu na razinu koja će biti najviša u Europi. Uz to želimo bučino ulje promovirati na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama s ciljem da postane prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. Čestitam svim proizvođačima, osvajačima medalja, a posebno šampionu Izložbe – istaknuo je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije i predsjednik Saveza Alpe – Adria, koji je otvorio izložbu.

Pozdrave su uputili Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Marija Puh, saborska zastupnica, predstavnica Grada Zagreba i Anton Heritzer iz Regionalne udruge poljoprivrednika za izravnu prodaju i Poljoprivredne komore Austrije. Na Izložbi su bili i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

Ocjenjivačka komisija je istaknula da je kvaliteta bučinih ulja bolja u odnosu na prošlu godinu.

- Najveći napredak je na području kemijske analize, a najveći doprinos tome imao je porast broja bodova za netopljive nečistoće, što posebno veseli zato što sam na lani istaknuo upravo taj parametar kao mjesto za eventualni napredak. Senzorski su u prosjeku ulja također napredovala. Svi ti pomaci doveli su do toga da je dodijeljeno ukupno 149 medalja – istaknuo je predsjednik ocjenjivačke komisije Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane i POU u Bioinstitutu Čakovec.

Predavanje je održala dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, nakon čega je počela degustacija svih bučinih ulja pristiglih na izložbe.

Za posjetitelje je održan kulinarski šou tijekom kojeg su četvorica vrhunskih kuhara, Damir Crleni iz Hrvatskog kuharskog saveza, Marin Pozder iz restorana Bedem, Marin Sambolek iz restorana hotela Turist i Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković, pripremali vrhunska jela s Varaždinskim bučinim uljem, ali i tartufima.

Udruga Hajdina je demonstrirala kuhanje ulja na starinski način, kao i izradu zaštićenog kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine. Dječji vrtić Zeko održavao je radionice na temu Bučina koštica, a bučina ulja i drugi domaći proizvodi mogli su se kupiti na više od 20 izložbeno-prodajnih štandova.

2. Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria je Varaždinska županija organizirala sa Savezom Alpe - Adria, dok je 9. izložbu bučinog ulja sjeverozapdne Hrvatske organizirala s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.