FOTO Diplome u rukama majstora obrtnika, a obrtnicima povelje i priznanja za uspješan rad Foto: Varaždinska županija

FOTO Diplome u rukama majstora obrtnika, a obrtnicima povelje i priznanja za uspješan rad

VV | 22.7.2020. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

Ukupno dvadeset i sedmero polaznika iz Varaždinske i Međimurske županije steklo je majstorsku diplomu o položenom majstorskom ispitu za zanimanje automehaničar, kuhar, soboslikar-ličilac, instalater grijanja i klimatizacije, frizer, autoelektričar, autolimar, vodoinstalater te elektroinstalater temeljem kojih će svoje novo stečeno majstorsko zvanje moći upisati u radne knjižice.

Danas je u Županijskoj palači održana svečanost podjele diploma, a na njoj su uz majstore bili zamjenik župana Tomislav Paljak, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Robert Dukši, tajnica Obrtničke komore Varaždinske županije Ilonka Zrnić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Na svečanosti su dodijeljene i povelje, priznanja te zahvalnice uspješnim, uglednim te zaslužnim obrtnicima koji su svojim djelovanjem dali značajan doprinos razvoju obrtništva, a svojim radom doprinijeli unapređenju cehovskog i strukovnog rada.

- Varaždin je oduvijek bio obrtnički grad, a kada govorimo o obrtništvu tada ne mislimo na klasičan biznis, nego na posao koji se razvija u krugu obitelji i prenosi se, ako je to moguće na sljedeće generacije. Važna karakteristika obrtnika je potreba za udruživanjem. Nekada su to bile bratovštine i cehovi, a danas imamo komoru koja zapravo baštini tu povijesnu tradiciju. Želim istaknuti kako naša Županija potencira zanimanja koja nam nedostaju, suradnja s Obrtničkom komorom kao i Gospodarskom komorom je jako dobra. Opet smo pogodili s novim programima za zanimanja koja nedostaju na našem tržištu i već vidimo rezultate – naglasio je zamjenik župana Paljak.

Potpredsjednik Obrtničke komore Robert Dukši također je uputio čestitke, dok je tajnica Obrtničke komore Ilonka Zrnić rekla kako su majstorski ispiti najviši stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima.

- Ispiti su priznati na državnoj razini, a položenim ispitom se stječe titula majstora što omogućuje otvaranje i samostalno vođenje obrta ili vođenje obrta za drugog obrtnika. Osobe s položenim majstorskim ispitom mogu biti i mentori, odnosno izvoditi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja, a majstorski ispit se može polagati za ukupno šezdeset i dva zanimanja - rekla je Zrnić.

Označeno u