Dobitnik priznanja za doprinos u zaštiti na radu Borivoj Žmegač, vlasnik tvrtke "Preventa" iz Varaždina

Napisao/la: VV -
Dobitnik priznanja za doprinos u zaštiti na radu Borivoj Žmegač, vlasnik tvrtke "Preventa" iz Varaždina Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Povjerenstvo za dodjelu priznanja za promicanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu odlučilo je da se priznanja za postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu te unapređenje sustava zaštite na radu dodijele dr.sc. Darku Palačiću i Borivoju Žmegaču, vlasniku tvrtke "Preventa" iz Varaždina.

Inženjer elektrotehnike i diplomirani inženjer sigurnosti Borivoj Žmegač radno je aktivan u zaštiti na radu više od dvadeset godina. Radio je kao ispitivač i savjetnik u „Institutu za sigurnost Zagreb“ d.d., a od 2009. godine osnovao je vlastitu tvrtku „Preventa d.o.o. za usluge u području zaštite na radu, zaštite od požara, energetskih pregleda i certificiranja.

Žmegač se cjeloživotno obrazuje. Diplomirao je na Visokoj tehničkoj školi Zagreb kao inženjer elektrotehnike, a nakon toga na Visokoj školi za sigurnost na radu kao diplomirani inženjer sigurnosti smjera zaštite na radu i specijalist inženjer sigurnosti i zaštite – smjer zaštita od požara, te nakon toga na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu kao stručni specijalist inženjer elektrotehnike – smjer elektroenergetika. Dodatno se osposobljavao, te ima položen stručni ispit stručnjaka zaštite na radu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, stručni ispit za voditelja tima za izradu procjene ugroženosti pri Ministarstvu unutarnjih poslova, stručni ispit za obavljanje poslova u graditeljstvu pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, stručni ispit zaštite od požara pri Ministarstvu unutarnjih poslova, stručni ispit za obavljanje stručnih poslova u području zaštite i spašavanja, certificirani je interni auditor OHSAS 18001, te certificirani termografist prema EN 473-ITC.
Kontinuirano radi na promociji i unapređivanju zaštite na radu objavljivanjem stručnih radova i novinskih autorskih članaka, organiziranjem i sudjelovanjem na stručnim skupovima i okruglim stolovima u području zaštite na radu. Jedan je od osnivača Udruge za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, zaštitu okoliša i zaštitu od požara Regije Sjeverozapad, a od 2008. do 2012. obnašao je dužnost tajnika udruge.

Drugi dobitnik priznanja za postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu je dr. sc. Darko Palačić radno je aktivan u zaštiti na radu 23 godine. Doktor je znanosti zaštite na radu, Univerziteta u Nišu, magistar društvenih znanosti na polju informacijskih znanosti, Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilišta u Zagrebu, Magistar sigurnosti na Visokoj školi za sigurnost s pravom javnosti u Zagrebu.

Osim obavljanja poslova stručnjaka zaštite ja radu u organizacijama u kojima je bio ili je u radnom odnosu (MTČ Tvornica čarapa d.o.o., Alzas alarms d.o.o., PHD Consultor d.o.o.) kao savjetnik se bavi uspostavom i održavanjem sustava upravljanja zaštitom na radu prema međunarodnim normama. Niz je godina ovlašteni auditor za sustave upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu tijekom čega je u auditiranim organizacijama davao konkretne prijedloge za unapređivanje zaštite na radu. Autor je i suautor mnogobrojnih znanstvenih i stručnih radova, priručnika i monografija. Održao je brojna predavanja s temama iz područja zaštite na radu na različitim stručnim i znanstvenim međunarodnim i domaćim skupovima i konferencijama, zatim brojne edukacije iz područja upravljanja zaštitom na radu, te edukacije za interne i vodeće auditore sustava upravljanja zaštitom na radu te upravljanja rizicima. Recenzent je na znanstvenim i stručnim konferencijama, u časopisima i zbornicima iz područja zaštite na radu.

Svoj doprinos razvoju budućih stručnjaka zaštite na radu, diplomiranih inženjera, prvostupnika i specijalista zaštite na radu dao je dugogodišnjim radom na visokoškolskoj ustanovi kroz brojna mentorstva i predavanja. Član je Komisije za nadzor nad radom ovlaštene osobe i reviziju danog ovlaštenja (MRMS), član je Sektorskog vijeća XXIV. Sigurnost i obrana (Hrvatski kvalifikacijski okvir, Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Predsjednik je Odbora za primjenu sigurnosnih norma i Ravnatelj CPD (Continuing Professional Development) certifikacijskog centra (Hrvatska udruga menadžera sigurnosti).

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.