Brankica Pajnogač i Marija Cafuk u izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.8.2019. u 16:07h | Objavljeno u Aktualno

U izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, a koji će se održati 12. listopada u gradu Ozlju u Karlovačkoj županiji, Varaždinska županija ove godine ima dvije predstavnice Mariju Cafuk iz Vidovca i Brankicu Pajnogač iz Hrastovskog blizu Ludbrega.

Naime, one su ispunile kriterije natječaja i ušle u konkurenciju s još 20 žena iz drugih županija diljem Hrvatske, a kriteriji koje moraju ispunjavati kandidatkinje za titulu najuzornije žene hrvatskog sela nisu nimalo laki.

Gleda se koliko osobe uživaju ugled u svojoj sredini, imaju li lijepo uređenu okućnicu i poljoprivredno gospodarstvo, s čim se bave i što od poljoprivrednih proizvoda proizvode ili izrađuju rukotvorine, kako se bore za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života te obitelji i zajednice, pomažu li drugim ženama raznim savjetima i idejama i slično.

Tako je izabrana Marija Cafuk inače jedna je od najznačajnijih poljoprivrednica u vidovečkom kraju koja se bavi proizvodnjom, pakiranjem i distribucijom poljoprivrednih proizvoda te zaštitom, promocijom i certificiranjem Varaždinskog zelja, a poznata je i po svom velikom društvenom angažmanu. Njezina obitelj jedna je od najvećih proizvođača Varaždinskog zelja i jedini su proizvođači s titulom "čuvar sjemena" Varaždinskog zelja koje je zaštićeno na razini EU dok je Pajnogač Brankica nositeljica OPG-a koji se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom na 20 hektara zemlje. Na imanju posjeduje mini siranu u kojoj proizvodi raznovrsne sireve i poznate Prgice. Ova obitelj dugo je godina udomljivala djecu preko Centra za socijalnu skrb te je zbrinuto dvanaestero djece, a koji su stekli potrebno iskustvo za život. Obitelj je nagrađivani mnogobrojnim medaljama i zahvalama.