Banfica postaje pr(a)vo inteligentno „selo“

Napisao/la: vv -

Banfica, sjeverni dio Varaždina, prva je gradska četvrt u Varaždinu i šire, čiji žitelji imaju mogućnost korištenja svjetlovodnih internetskih veza i pripadajućih servisa, kao što je elektronsko očitanje potrošnje vode u svakom trenutku, koji su dio projekta Smart Citiy Varaždin, koji provodi istoimena tvrtka koja svojom svjetlovodnom infrastrukturom i pratećim servisima polako ulazi i u druge varaždinske četvrti, odnosno sredine.

Što je to Smart city, odnosno „pametni grad“ i „pametna zajednica“, bilo je riječi na konferenciji „Smart Cities/Smart Communities - Best Practices“, koju je ova tvrtka priredila zajedno s Gradom Varaždinom.

-Kada smo mi gradili autoceste, Irci su gradili svjetlovode, odnosno naprednu infrastrukturu. U to vrijeme kod nas se raspravljalo čija je  telekomunikacijska infrastruktura, koju sad imaju oni koju je nisu gradili. Mi smo zbog takve situacije i različitih pravnih pitanja te drugih stvari danas gotovo na početku, dok ima primjera zemalja kojima je poraslo gospodarstvo zbog digitalizacije, inteligentnih mreža i zajednica, kao što je Estonija, Irska, Engleska... Stoga se Grad Varaždin odlučio za gradnju nove, vlastite mreže, koja je osnova za stvaranje inteligentnog grda, a imali  smo sreće što je tu tvrtka koja širi optičku mrežu već dvadesetak godina time bavi, ukazao je, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, napominjući da se o digitalizaciji i inteligentnim zajednicama kod nas uglavnom samo raspravlja, što se osvjedočio na dvije konferencije na koje je pozvan, dok je malo konkretnih primjera za to kakvi se mogu vidjeti u konceptu pametnog grada u Varaždinu.    

Optička infrastruktura, kako je naglasio, tek je temelj servisa koji su zapravo najvidljiviji građanima i drugim krajnjim korisnicima, kao što su škole, koje su bile prve umrežene optičkim vlaknima.

-Mi smo umrežili sve naše škole i gradske institucije te na godišnjoj razini samo zahvaljujući takvom načinu prijenosa podatka i drugim mogućnostima štedimo 300 tisuća kuna.  Sada takvo povezivanje uvodimo među građane, i to one na Banfici. Sada mogu očitati potrošnju vode, sutra će i plina, stanje kanti za otpad i tako dalje. To su počeci za koje, nažalost, nismo imali velike pomoći ni od koga. Tek sada, kada uđemo u ITU mehanizam 20121. godine, moći ćemo koristiti za to europska sredstva. Kako je nekada bila za grad bitna javna rasvjeta, tako se gradovima neće moći smatrati one sredine koje u idućih pet godina neće imati inteligentne veze. Dakle, sve naše priče o tome kako će Hrvatska napredovati i tome slično padaju bez ovoga u vodu i na to treba upozoriti Vladu koja mora dati više pozornosti suvremenim mrežama u javnom vlasništvu,  ukazao je Čehok, dodajući da se želi tijekom tri godine pokriti čitav grad s optičkim vezama, odnosno svim građanima omogućiti puno brže i puno povoljnije internetske veze i druge servise, kao što je elektronsko očitanje vode inteligentnim vodomjerima, zahvaljujući kojima se mogu spriječiti gubici vode u vodovodnom sustavu, koji u Zagrebu iznose oko 50 posto ukupne vode koja se crpi.

Gdje se sve mogu i trebaju primijeniti suvremene veze jedno je od glavnih pitanja o kojim se raspravljalo na konferenciji u čijem su radu sudjelovali stotinjak predstavnika općina i gradova iz cijele Hrvatske, te predstavnici institucije i tvrtki koja primjenjuju rješenja spojiva s konceptom pametnog grada, odnosno pametne zajednice.

Tako je  Stanislav Magić (Smart City Varaždin) govorio o svjetlovodnoj distribucijskoj mreži otvorenog tipa, Vladimir Žuti (HAKOM) o potrebi ulaganja u elektroničke komunikacijske mreže velikih brzina te kakva je u tome uloga jedinica lokalne samouprave, dok je Sanja Rajaković Pedljo,(voditeljica Službe za provedbu programa urbanoga razvoja, MRRFEU) govorila o koncept razvoja pametnih gradova u okviru NRS 2030 i nove Financijske perspektive EU 2021. – 2027. godine, a  Tomislav Majnarić (Hub Consulting) o

svjetlovodnim mrežama u Hrvatskoj i EU iza 2020. godine.  

O izazovima projektiranja NGA mreža  „SDM otvorenog tipa“ govorio je Darko Pintarić,  a Franjo Ambroš (GEOprem) o dokumentaciji infrastrukture s osvrtom na elektroničku komunikacijsku infrastrukturu,   dok je predavanje dr. Hans Werner Wilk (Emtelle) nosilo naziv „Broadband Connectivity - The way to future“.  U skopu drugog djela, posvećenog IoT-u, govorili su  Stanislav Magić, Tomica Božić, Gordan Kocijan, Zdravko Špoljarić, Nenad Horvat (Oprema) i Christian Bajsić.

_ESC7637.jpg

Primjer iz Norveške

-Inteligentne veze mogu biti od koristi na mnogim područjima ne samo građanima i domaćinstvima, nego i zajednici. Primjerice, kod sigurnosti. Nedavno sam bio u Norveškoj gdje sam neposredno vidio kako pomažu u vezi sigurnosti. Iako se radio o najliberalnijoj državi,  sve se snima kamerama. Ne možete napraviti ni korak a da vas se ne snima. Zato na ulici nisam susreo niti jednog policajca. Tek dvije policajke i to na konjima. Međutim, ukoliko napravite neki prekršaj, doma vam stiže sve evidentirano kada je to bilo i na koji način, ukazao je Čehok, dodajući da u Norveškoj redari iz kafića udaljuju pripite goste, koje konobari ne uslužuju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.