Župan i savjetnica darivali udomljenu djecu, pokloni financirani iz županovog osobnog fonda

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.4.2019. u 15:07h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U varaždinskom HNK-u župan Varaždinske županije Radimir Čačić i njegova savjetnica Natalija Martinčević organizirali su prigodno uskršnje druženje za djecu iz udomiteljskih obitelji. Tim su povodom djeca darivana, a pokloni su financirani sredstvima iz županovog osobnog fonda. Naime, župan se odrekao plaće te su ta sredstva namijenjena pomoći potrebitima.

- Za Božić i Novu godinu također smo organizirali darivanje pa se iznos za udomiteljsku djecu kreće oko 32 000 kuna i to je najveće učešće u tom fondu. Radi se o 270 djece s time da je 100-tinjak djece izvan naše županije, ali su udomljeni u Varaždinskoj županiji. Takva djeca u toj skrbi ostaju do 21. godine, odnosno do 26. ako redovito studiraju. Udomiteljske obitelji su najviša razina ljudske pažnje koju netko može dati jer bi djeca u suprotnom bila u domovima. Mislim da bi se država trebala maksimalno potruditi da poboljša status. Sada postoji status profesionalnog udomitelja i to je korak u dobrom smjeru i ja to pohvaljujem – rekao je župan te zaželio djeci i njihovim udomiteljima sretne i vesele Uskršnje blagdane

Savjetnica Natalija Martinčević je naglasila kako se Varaždinska županija trudi na sve načine pomagati udomiteljima i udomljenoj djeci koja se bore s problemima i nakon što postanu punoljetna.

- Nakon što završe školovanje ta djeca su prepuštena sama sebi jer u udomiteljskoj obitelji tada više ne primaju sredstva za financiranje i sada zamislite dijete koje se samo treba pobrinuti za upis na fakultet, zaposliti se, samo plaćati račune, naći stan i osigurati sve potrebno, a većina današnje djece zaista nije spremno za to. Oni tek tada počinju živjeti pravi život, no potrebna im je potpora. Upravo zbog toga želimo kroz razne aktivnosti i aktivnosti Udruge Zipka pomoći da se djeci osiguraju smještajne jedinice dok ne steknu samostalnost. Nastojimo im pomoći da se financijski opismene, da nauče kako naći posao, kako se snalaziti u društvu, dakle kompletnu pomoć da stanu na svoje noge – istaknula je Martinčević.

Napomenimo kako su uskršnje druženje upotpunile varaždinske mažoretkinje i članovi Plesnog studia Spinbox, a svu djecu je razveselio i uskršnji zec podijelivši im čokoladne zečeve. Uz župana i njegovu savjetnicu, druženju je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat.