ZRINSKI ART FESTIVAL U četiri dana predstavili umjetnost kroz viziju dr. Steinera

J.Š./ Varaždinske vijesti | 10.9.2021. u 15:12h | Objavljeno u Društvo

Dr. Rudolf Steiner već je za života bio prepoznat i cijenjen kao jedan od najvećih i utjecajnijih ličnosti novog doba. Iako je djelovao na različitim područjima ljudskih znanosti kao što su waldorfski odgoj, antropozofija, medicini, umjetnosti u skoro svim formama, na našim područjima najviše je cijenjen zbog svog doprinosa koji je dao biodinamičkoj poljoprivredi.

”Thinking without limits” bio je glavni moto koji je pokrenuo ovogodišnji 6. međunarodni “Zrinski Art festival” a u sklopu kojeg se obilježio 160. rođendan jednog od najznačajnijih i istaknutijih umova Međimurskog kraja, ali i cijelog svijeta, dr. Rudolfa Steinera. Tako se u Čakovcu te u samom Centru dr. Rudolfa Steinera i dječjem vrtiću u Donjem Kraljevcu u četiri dana predstavila umjetnost kroz viziju dr. Rudolfa Steinera.

Dr. Rudolf Steiner kroz umjetnost

Podsjetimo, dr. Rudolf Steiner rođen je 27. veljače 1861. godine, u Donjem Kraljevcu, a već za života bio je prepoznat i cijenjen kao jedan od najvećih i utjecajnijih ličnosti novog doba. Iako je djelovao na različitim područjima ljudskih znanosti kao što su waldorfski odgoj, antropozofija, medicini, umjetnosti u skoro svim formama, na našim područjima najviše je cijenjen zbog svog doprinosa koji je dao biodinamičkoj poljoprivredi.

Upravo zato, ideja “Zrinski Art festivala” bila je javnosti i svim zaljubljenicima radova dr. Steinera, približiti još jedno područje njegovog djelovanja, a to je umjetnost.

Tako je otvaranjem umjetničkih zastavica Zagreb (FUZZ), na Trgu Republike u Čakovcu započelo službeno otvorenje festivala dok su djeca u dječjem vrtiću “Ftiček” izrađivala zastave pod motom “Slavimo prirodu” kroz projekt Agri-Cool-Tura. Ispred Centra za kulturu Čakovec prezentirana je instalacija “ Fly me to the moon”, Damira Klaić-Ključ.

U Centru za kulturu otvorena je izložba slika na istoimenu temu. Brojni posjetitelji uživali su u plesnom performansu “404”, studija suvremenog plesa “TEUTA”. Izveden je i plesni performans “Platno Paralela”. Održana je škola vrtlarenja za djecu u sklopu “Agri-cool-ture”. Održana je i euritmijska plesna predstava “Misteriji srca” zagrebačkog euritmijskog ansambla “IONA”.

Posjetitelji su uživali u klasičnim melodijama “Sedam izrijeka iz Kalendara duše Rudolfa Steinera” u izvedbi međunarodnog ansambla Streichquartett Seelenklang iz Švicarske, Njemačke i Austrije. Među ostalim izveden je i performans Kralj Sunca – “Picaferaj” iz Splita te održana izložba slika ULUPUH-a, i kazališne predstave za djecu.

Dio programa za studente

Centralno događanje bila je izložba povodom 160. godina rođenja Rudolfa Steinera u Muzeju Međimurja na kojoj su izložene slike inspirirane vizijama dr. Steinera. Izložbu su predstavile ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Centra dr. Steinera Dijana Posavec te likovna kritičarka Branka Hlevnjak.

Dio programa festivala bio je posvećen studentima waldorfske pedagogije u Zagrebu dok je u Centru za kulturu Čakovec, počasni gost “Zrinski art festivala” Stefan Hasler održao predavanje na temu: Umjetnički impuls Rudolfa Steinera. Održan je međunarodni euritmijsko istraživački projekt “Tri struje” kojeg su prezentirali Žak Branko Valenta i Danijel Grčević te Lea Šprajc. Jadranka Fatur održala je predavanje na temu: Goetheovo učenje o bojama, a festival je zatvorila grupa “Neon iglu” iz Varaždina.

Upravo zato, ideja “Zrinski Art festivala” bila je javnosti i svim zaljubljenicima radova dr. Steinera, približiti još jedno područje njegovog djelovanja, a to je umjetnost

Označeno u