Znate li kada je vaše tijelo žedno? Foto: Ilustracija/Pixabay

Znate li kada je vaše tijelo žedno?

VV/Žena.hr | 18.3.2016. u 20:04h | Objavljeno u Društvo

Česte dehidracije organizma mogu dovesti do brojnih zdravstvenih neugoda i problema kojih niste ni svjesni.

Ljudsko tijelo sastoji se od 70 posto vode, pa nije ni čudo da tijelo bez vode može preživjeti prosječno tri dana (ovisno o uvjetima u kojima se nalazi), a bez hrane 40-ak dana.

Iako je pitka voda u našoj zemlji i našem podneblju prisutna na svakom koraku, zašto su onda mnogi ljudi iz dan u dan dehidrirani, odnosno ne piju dovoljne količine vode?

Isto tako, postavlja se pitanje kako znati pijete li dovoljne količine vode. Saznajte koji su znakovi, osim izrazite žeđi, da vam je tijelo barem blago dehidrirano, te da ne pijete dovoljno vode, piše Žena.hr.

Suha usta

Ako su vam usta suha i nemate dovoljno sline, vjerojatno ste barem osrednje dehidrirani. Uz sebe uvijek držite čašu ili bočicu s vodom i svugdje ju nosite sa sobom. Na prve znakove da vam se suše usta, pijte vode.

Suha koža

Koža je najveći ljudski organ i, kao što ste već vjerojatno bezbroj puta čuli, potrebno ju je održavati hidratiziranom. Ona najvažnija hidratizacija dolazi iznutra, a tek onda putem krema i ostalih preparata za kožu. Isušena koža može biti prvi znak dehidracije, ali nikako nezanemariv. Naime, u tom slučaju može doći do manjka znojenja što može uzrokovati pregrijavanje organizma te nemogućnosti izbacivanja štetnih tvari iz organizma, koji se akumuliraju tijekom dana. Sve to može postupno dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, do problema u funkciji pa i zatajenja pojedinih organa.

Glavobolje

Ne pretjerano intenzivna glavobolja u kombinaciji s drugim simptomima dehidracije (suha usta, suha koža, nedostatak znoja) može biti jedan od znakova da ne pijete dovoljno vode. Ako vas često muče lagane ali neugodne glavobolje, pijte više vode.

Suhe oči

Dehidracija organizma može dovesti do nedovoljne proizvodnje suza, zbog čega može doći do osjećaja isušenosti očiju. To na kraju može dovesti ne samo do neugode i iritacije očiju nego i do problema s upalama.

Bol u zglobovima

Uzrok boli u zglobovima kojoj ne možete naći smisleni uzrok u nekoj povredi, artritisu, pretjeranom fizičkom naporu, može biti uzrokovana dehidracijom organizma. Voda je prirodni lubrikant organizma i njezin manjak u organizmu može biti uzrok boli.

Smanjenje mišićne mase

Mišići se većinom sastoje od vode, pa zato nije teško zaključiti da manje vode znači i manje mišićne mase. Konzumacija vode prije, za vrijeme i nakon fizičke aktivnosti vrlo je važno ne samo za normalno funkcioniranje cijelog organizma, nego se i sprečava mogućnost upalnih procesa, bolova i grčeva u mišićima.

Vrtoglavica

Ona može biti još jedan od znakova dehidracije organizma. Naravno, uzroci mogu biti različiti, ali svakako kada osjetite vrtoglavicu posezanje za čašom vode može biti jedan od načina da je spriječite ili barem ublažite.

Glad

Kod dehidracije organizma može se dogoditi da se osjeća glad, kada je možda i ne biste smjeli osjećati. To se može dogoditi tijekom dana između glavnih obroka ili u večernjim ili noćnim satima. Zato je vrlo važna dovoljna konzumacija vode tijekom dana.

Pospanost i umor

Letargija, umor i pospanost mogu biti jedan od znakova dehidracije organizma. Zbog nedostatka vode, organizam se usporava kako bi se zaštitio od daljnje dehidracije i oštećenja organa.

Probavni problemi i zatvor

Zbog nedostatne količine unosa vode, zaštitni sloj želudca se stanjuje zbog čega želučane kiseline počinju uništavati želudac, što može uzrokovati žgaravicu i probavne smetnje. Također, nedostatak vode u tankom i debelom crijevu koje služi kao probavni lubrikant, može dovesti do zatvora.

Označeno u