ZNANSTVENI UTORAK NA SJEVERU “Od 100 rođene djece, jedno ima srčanu manu, to je puno!” Foto: Krešimir Đurić

ZNANSTVENI UTORAK NA SJEVERU “Od 100 rođene djece, jedno ima srčanu manu, to je puno!”

VV | 21.11.2023. u 20:08h | Objavljeno u Društvo

Kako prepoznati srčanu grešku kod fetusa i što učiniti bila je tema tečaja fetalne ehokardiografije, koji je danas održan na Sveučilištu Sjever, u suradnji s Poliklinikom Medifem. O tome su govorili prof. dr. sc. Ivan Malčić i doc. dr. sc. Oliver Vasilj.

- Riječ je o jednom vrlo specifičnom i uskom tečaju koji je fokusiran samo na jedan organ, a to je bebino srce, koje je najkompleksniji organ u našem tijelu i najteže ga je pregledati. Oni koji to rade zovu se pedijatri kardiolozi, ali u novije vrijeme, posebno u zadnjih 15-ak godina, imamo nove ultrazvučne aparate zahvaljujući kojima se dijagnostika srčanih greški pomakla od one situacije, rodilo se dijete, čujete šum na srcu, do toga da dijete ide pedijatru kardiologu, dakle, dijagnostika se premjestila u maternicu. Mi kao ginekolozi možemo pomumljati da dijete ima srčanu grešku te ga poslati specijalistu, a roditelji su na vrijeme upoznati da greška postoji, a stav dječjih kardio-kirurga je da za sve greške srca postoji kirurška tehnika kojom se može djetetu pomoći – istaknuo je doc. dr. sc. Vasilj.

Upravo je tu prednost, ističe doc. dr. sc. Vasilj, rane dijagnostike.

DSC_8329.jpg

- Širenjem tog znanja između nas ginekologa, pedijatara i neonatologa mi smo svi uključeni u praćenje dijagnostike te ranije otkrivamo greške. Kako ih ranije otkrivamo, roditelji su pripremljeni na ono što ih čeka kada se dijete rodi i samim time postupak brige o djetetu biva puno bolji – navodi doc. dr. sc. Vasilj.

Od 100 živorođene djece u Hrvatskoj, jedno ima srčanu grešku.

- To je strašno puno. Ako Varaždin ima 1400 poroda, mi smo na 15, 16 djece sa srčanom manom godišnje. Kad imamo takvu statistiku, da je nešto često u populaciji, moramo se potruditi da to onda i ranije otkrijemo - istaknuo je doc. dr. sc. Vasilj te dodao da je Hrvatska, i to upravo zaslugom prof. Malčića, u tome u rangu s razvijenim zemljama zapada.

Dr. Mihaela Mačković , jedna od sudionica ovog tečaja, ustvrdila je kako je riječ o vrlo važnoj temi s obzirom na to da se svakodnevno susreće s trudnicama u svom radu.

DSC_8335.jpg

- U određenim tjednima prate se te potencijalne fetalne anomalije uz pomoć ultrazvuka, a srce je jedan od najkompleksnijih organa i zato je jako važno da se na vrijeme prepozna postoji li neka greška. Ovaj tečaj je izuzetno kvalitetan i koristan za nas ginekologe jer nam daje dodatna znanja kako na vrijeme možemo uočiti nepravilnosti i uputiti trudnice dalje, u sekundarne i tercijarne centre na daljnju obradu i potencijalno liječenje – istaknula je dr. Mačković i dodala kako se sa slučajevima srčanih greški kod fetusa ne susreće često u praksi.

- Međutim, postoje situacije koje su dvojbene i kada nam je važno da se potvrdi ili isključi neka srčana mana - istaknula je.

Osim tečaja fetalne ehokardiografije, na Sveučilištu Sjever održana je Međunarodna znanstvena konferencija ekonomskog i socijalnog razvoja "Digitalno poduzetništvo u kontekstu UN-ovih ciljeva održivog razvoja", a održana je i promocija udžbenika "Osnove kardiologije" autorice doc. dr. sc. Diane Rudan i suradnika.

Sve je zabilježio Krešimir Đurić.