Znanstvena konferencija na Sveučilištu Sjever okupila 150 stručnjaka iz 12 zemalja Foto: Sveučilište Sjever

Znanstvena konferencija na Sveučilištu Sjever okupila 150 stručnjaka iz 12 zemalja

Sveučilište Sjever/vv | 23.10.2023. u 14:03h | Objavljeno u Društvo

Sveučilište Sjever je 16. i 17. listopada ugostilo 150 znanstvenika iz 12 zemalja koji su sudjelovali na 2. Međunarodnoj konferenciji “Hrana i klimatske promjene”.

Uz Odjel za pehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, organizatori konferencije su Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko toksikološko društvo i Međunarodna organizacija dijetetske prehrane i sigurnosti hrane.

Konferencija je održana u sklopu najvažnijeg dana za sve stručnjake u području prehrambene tehnologije - Svjetskog dana hrane.

 - Ove godine moto Svjetskog dana hrane je Voda je život. Moramo biti svjesni važnosti vode, čuvati ju, biti odgovorni pri upotrebi vode i osvijestiti činjenicu kako nas s klimatskim promjenama očekuju sve veći problemi s vodom. Srećom, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najveće resurse vode. Zato ih je važno čuvati i održati vodu što je moguće čišćom. Na ovogodišnjoj konferenciji čuli smo od znantstvenika iz cijelog svijeta kako se suprotstaviti problemima s klimatskim promjenama i proizvodnjom hrane - istaknuo je pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, ujedno i član organizacijskog odobra konferencije izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj.

Predsjednik Međunarodne organizacije dijetetske prehrane i sigurnosti hrane prof. dr. sc. Jianbo Xiao predstavio je rad i važnost ove međunarodne neprofitne organizacije registrirane u Španjolskoj, koja je pod vodstvom kineskih znanstvenika.

- Organizacija se zalaže za širenje i napredak znanja o nutricionizmu i sigurnosti hrane, jačanju razmjene i suradnje znanstvenika diljem svijeta te promicanju razvoja industrije tog znanstvenog područja - naglasio je predsjednik Xiao.

U dva dana konferencije održano je 30 usmenih i 40 posterskih izlaganja na teme iz područja hrane i klimatskih promjena, od prilagodbe različitih organizama na promjene okoliša, rizika za zdravlje, održive proizvodnje hrane i medandžmenta pa do rješenja za ublažavanje klimatskih promjena i očuvanja sigurnosti hrane.

Tri najuspješnija mlada znanstvenika nagrađena su od strane Međunarodne organizacije dijetetske prehrane i sigurnosti hrane dok je časopis Plants nagradio dva najbolja rada na temu bilja.

- Sveučilište Sjever iznimno se ponosi aktivnim znanstvenim radom svojih profesora koji ovakvim konferencijama doprinose razvoju znanosti te ujedno promiču važan glas znanstvenika do šire javnosti - objavili su.

Hrana_i_klimatske_promjene.jpg

Hrana_i_klimatske_promjene3.jpg

sveuciliste_sjever_hrana_klimatske_promjene.JPG

Hrana_i_klimatske_promjene2.JPG

Hrana_i_klimatske_promjene1.JPG