ZDRAVOKRET Učenici II. OŠ Varaždin planinare, kuhaju zdrave obroke, a sve završava - olimpijadom

IHR/Varaždinske vijesti | 25.5.2022. u 19:40h | Objavljeno u Društvo

U II. osnovnoj školi Varaždin danas je počeo "Zdravokret". Riječ je o školskom projektu koji se provodi zadnjih pet godina, a koji zadnje dvije godine nije mogao biti proveden zbog epidemioloških mjera i pandemije koronavirusa.

- Cilj ovog projekta je da djecu "izvučemo" izvan školskih prostorija i učionica. Temeljem istraživanja među učenicima pokazalo se da ne sudjeluju dovoljno u fizičkim aktivnostima zbog različitih obveza u školi te izvan nje, da se neuravnoteženo hrane te da im svaki oblik tjelesne aktivnosti predstavlja teškoću. U daljnjem razgovoru s učenicima primijećeno je da previše vremena provode na mobitelima i računalima u nekom virtualnom svijetu te se otuđuju jedni od drugih. Sve navedeno dodatno je potencirano dvogodišnjim razdobljem pandemijom koronavirusa i online nastave. Potaknuti time, učitelji II. osnovne škole Varaždin odlučili su osvijestiti važnost zdravog načina života, kretanja i boravka u prirodi radi poboljšanja tjelesnih aktivnosti djece i međuljudskih odnosa kroz projekt "Zdravokret"- rekla je Sanja Posavec, ravnateljica II. OŠ Varaždin.

Projekt se provodi kroz tri dana, a uz brojne radionice koje su organizirane na školi i školskom dvorištu, od pripreme zdravih obroka, prepoznavanja i klasifikacije bilja, orijentacijskog krosa prema koordinatama i znanstvenog sajma te radionica iz geografije "Tragovima moga grada", jedna od aktivnosti u kojoj će sudjelovati učenici je planinarenje.

- Učenici drugih razreda će planinariti na Ham Pokojec, trećeg razreda na Grebengrad, a učenici viših razreda na Ivančicu. Prvašići pješače do Dravske šume, a učenici četvrtih razreda odlaze vlakom do Čakovca gdje planiraju razgledavanje. Osim navedenog, planirani su razgledi gradskih muzeja i javnih institucija te privrednih objekata u gradu Varaždinu - doznali smo od Posavec.

- Drago mi je da su učenici ovaj projekt jako dobro prihvatili, a imamo i podrškuk roditelja. Cilj je da ova tri dana svi budu fizički aktivni - otkrila je ravnateljica.

Veliko finale ovog projekta održat će se u petak na Stadionu Sloboda gdje će se održati olimpijada.

- Cijeli program završavamo u petak, 27. svibnja kada će se na Stadionu Sloboda održati školska olimpijada. Učenici će snage odmjeriti u skakanju u vreći i potezanju konopa, a u ovim aktivnostima sudjelovat će i naši nastavnici - najavila je ravnateljica Posavec.

Kako je prošao prvi dan projekta u II. OŠ Varaždin pogledajte u fotogaleriji.