"ZDRAVI VRTIĆ" Jede se riba, zdravi namazi, a tu su i posebni jelovnici za one koji ne podnose laktozu Foto: Krešimir Đurić

"ZDRAVI VRTIĆ" Jede se riba, zdravi namazi, a tu su i posebni jelovnici za one koji ne podnose laktozu

IHR/Varaždinske vijesti | 30.9.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Polaznici gradskog Dječjeg vrtića Varaždin jedu - zdravo! Početkom travnja ove godine vrtić je dobio i certifikat Healthy Meal Standard (HMS) i priznanje. Riječ je o međunarodnom sustavu upravljanja kategorijama prehrane koji osigurava hotelima, restoranima, školama, aviokompanijama i ostalim organizacijama da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okruženju za korisnika.

I "vesele" banane

- Odavno je poznata važnost zdrave prehrane od najranije dječje dobi jer unosom hrane utječemo na svoje zdravlje. Davno je još Hipokrat izjavio: "Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život." Zbog brzog načina života često se na to zaboravlja i - zdravo jesti često je teško ostvariv izazov. Kad bi djeca sama birala hranu, često bi se na jelovniku našli pudinzi, hrenovke, pizze, slatkiši… Takva hrana dovodi do pretilosti djece koje je u Hrvatskoj, na žalost, sve više. Zato je važno djecu od najranije dobi naučiti pravilnoj i zdravoj prehrani. Grad Varaždin, kao naš osnivač, tu je potrebu prepoznao, pa je u suradnji s Red Forkom uveo u vrtić "Healty Meal Standard" prehranu i tako smo postali "Grad zdrave vrtićke prehrane" - rekla je Helena Vidović, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin.

DSC_4270.jpg

Helena Vidović, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin

Dodaje kako su zdravstvena voditeljica i kuharice vrtića i dosad sastavljale zdrave jelovnike, ali HMS-om je došlo do sastavljanja još boljih, novih i zdravijih jelovnika.

- Uz svaki obrok na jelovniku su naznačeni alergeni te nutritivne vrijednosti obroka, a izrađeni su posebni jelovnici za djecu koja imaju intoleranciju na laktozu. Iz jelovnika smo izbacili prženje u dubokom ulju, niskokvalitetne mesne prerađevine poput hrenovki i pašteta, a uveli smo premium šunke od puretine i svinjetine. Izbacili smo i zaslađene sokove te uveli visokokvalitetni džem i med, a djeci se obavezno svakodnevno servira i voće - otkriva ravnateljica.

Kuharice iz Dječjeg vrtića Varaždin prošle su dodatne edukacije vezano za samu pripremu hrane, dozvoljene i zdrave kombinacije te na samo serviranje hrane. Tako se danas u vrtiću pripremaju zdravi namazi, poput namaza od slanutka, tune, oslića… Pripremaju se i zdravi, "veseli sendviči", domaći smoothiji, serviraju "vesele" banane – ukrašene s malo čokolade ili kokosa, a sve da bi djeca što lakše i brže prihvatila zdravu prehranu.

DSC_4304.jpg

- Naravno da je u početku bilo otpora i od strane zaposlenika, i od strane roditelja, ali i od strane djece. Dodatnim edukacijama zaposlenika, isprobavanjem mnogih novih recepata, načina pripreme i serviranja, edukacijom roditelja o važnosti zdrave prehrane te trudom odgojitelja da djeci što više približe zdravu prehranu, uspjeli smo svi zajedno naći benefite u novom načinu prehrane - ističe ravnateljica Vidović.

Dravska - "eko-vrtić"

Uz zdravu prehranu, Dječji vrtić Varaždin provodi i brojne druge aktivnosti vezane uz zdrav način života koji je, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin, važna zadaća održivog razvoja.

- Cilj svakog odgojno-obrazovnog rada mora biti, uz zdravu prehranu usmjeren i na čisto i zdravo okruženje, na neposredan kontakt djeteta s prirodom i na kretanje. Stoga se djeca i odgojitelji i stručni tim našeg vrtića uključuju u niz projekata na nivou grada, županije, ali i države koji su tematski vezani upravo na promociji i realizaciji zdravog načina života. Svake godine, uz rekreaciju i bijele majice, obilježava se Olimpijski dan, isto tako obilježava se i Dan kruha, Dan jabuka, Svjetski dan voda… Djeca uz pomoć svojih odgojitelja uređuju svoje male eko-vrtove uz koje uče kako se sije, sadi i uzgaja povrće, voće, cvijeće, začinsko bilje. Potrebu za kretanjem ostvarujemo kroz boravak na svježem zraku i igre u dvorištima vrtića, kroz šetnje gradom s određenom pedagoškom svrhom, na izletima i šetnjama šumom. Budući da je objekt Dravska u neposrednoj blizini Dravske šume i same rijeke Drave, želja mi je pretvoriti ga u "eko"-vrtić u kojem će se razvijati razumijevanje prirodnih procesa i ekološka osjetljivost, vrtić u kojem će dijete učiti o prirodi i okolišu na prirodan način kroz sva svoja osjetila na osnovu vlastitog iskustva i razvijati pozitivan odnos prema biljnom i životinjskom svijetu - istaknula je ravnateljica Vidović.

MJESTO KREATIVNOSTI - Moja vizija vrtića je da postane okruženje u kojem je dijete sretno i angažirano u svrhovitim aktivnostima primjerenima dobi, mjesto u kojem se obogaćuje njegova mašta i kreativnost, mjesto novih i istraživačkih izazova i poticaja. Jednako tako i mjesto u koje će i roditelji imati povjerenja i u njemu razvijati različite oblike suradnje, kao i mjesto na kojem će se svi djelatnici osjećati ugodno, poticano te profesionalno angažirano i zadovoljno - ističe Helena Vidović, ravnateljica vrtića koja je dužnost preuzela u srpnju. Dječji vrtić Varaždin ima osam objekata u koje je uvijek potrebno ulagati i održavati ih. - Potrebno je i materijalno ih obogaćivati kako s vanjskim igralima, tako i s raznim edukacijsko-didaktičkim i istraživačkim materijalima. Ali, važno je raditi i na edukaciji stručnih suradnika, odgojitelja, ali i roditelja - ističe ravnateljica Vidović.

STOP LISTAMA ČEKANJA U srpnju ove godine objavljen je natječaj za izgradnju novog vrtića u Hrašćici. Hoće li novi objekt riješiti problem nedostatka smještajnih kapaciteta za svu djecu? - Postupak oko izgradnje novog vrtića u Hrašćici vodi Grad Varaždin. Prema riječima gradonačelnika Nevena Bosilja, vrtić bi trebao biti izgrađen u jesen 2024. godine. U njemu planiramo smjestiti oko 70-ero djece, ovisno o dobi djece, a u skladu s Državnim pedagoškim standardom. Sva djeca na listi čekanja su jaslične i starije jaslične dobi pa ćemo kod prijema djece u objekt Hrašćica naglasak dati upravo na tu dob. Naravno da to neće pokriti sve potrebe za smještajem djece te dobi, ali će uveliko smanjiti listu čekanja za prijem djece u naš Dječji vrtić Varaždin, a prema mojim saznajima, Grad planira i dogradnju još dva naša vrtićka objekta, što bi značajno smanjilo liste čekanja na zadovoljstvo naših najmanjih sugrađana, posebno njihovih roditelja - ističe Helena Vidović, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin.