Zdrava prehrana: Varaždinskim vrtićima i školama više od tri tone mandarina Foto: Krešimir Đurić

Zdrava prehrana: Varaždinskim vrtićima i školama više od tri tone mandarina

| 7.11.2017. u 15:13h | Objavljeno u Društvo

Gradska komunalna tvrtka Čistoća donirala je više od tri tone neretvanskih mandarina varaždinskim osnovnim školama i dječjim vrtićima, a dio tih mandarina gradonačelnik Ivan Čehok podijelio je danas mališanima u Dječjem vrtiću Varaždin – objektu Dravska.

Riječ je o projektu zdrave prehrane koji Grad Varaždin provodi već nekoliko godina.

djecji_vrtic_varazdin_-_podjela_mandarina_2.JPG

- Projekt prije svega obuhvaća voće i povrće, a mandarine su dobile sve gradske škole te svi gradski i privatni vrtići u Varaždinu. Cilj je djecu naviknuti na što više zdrave hrane, a posebno voća. Svi oni koji se bave prehranom djece, od ravnatelja, nutricionista i drugih, imaju obvezu, a Grad je čak naručio studiju od nutricionističkih stručnjaka, da u prehrani djece predvide što je više moguće zdravih namirnica - istaknuo je Čehok.

Mališane su mandarine jako razveselile, a pokazali su i da znaju kako su mandarine zdrave jer, uglas su rekli gradonačelniku, imaju puno vitamina C.

djecji_vrtic_varazdin_-_podjela_mandarina_4.JPG

Jasenka Husnjak, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin, napomenula je da se prehrani mališana u vrtiću posvećuje velika pažnja.

- Mogu reći da je prehrana među stvarima koje zaista valjaju u našim vrtićima. U desetsatnom programu uključeno je 4-5 obroka, od zajutarka, doručka, svježeg voća između doručka i ručka, do ručka, užine i još voća za one koji ostaju duže - rekla je ravnateljica.

djecji_vrtic_varazdin_-_podjela_mandarina_5.JPG

Gradonačelnik se ovom prilikom ujedno osvrnuo i na dobre vijesti vezane uz sufinanciranje projekata u predškolskom i školskom odgoju.

- Jučer smo dobili potvrdu ministarstva da će sufinancirati pomoćnike u nastavi, i to onaj dio koji se odnosio na Grad, tako da će od ukupnog iznosa koji je Grad trebao dati, sada na Grad otpasti samo pet posto, a više od 800.000 kuna će otpasti na Ministarstvo regionalnog razvoja - naglasio je Čehok.

Podsjetimo, Grad Varaždin dobio je od države 853.000 kuna za sufinanciranje pomoćnika u nastavi. Grad je u skladu s europskim standardima morao osigurati 1,4 milijuna kuna, a država je sada u svom proračunu osigurala 60 posto tog iznosa.

Dodatno sufinanciranje odobreno je i za projekte energetske obnove triju gradskih vrtića.

- Danas smo ujedno dobili potvrdu da je od 2,5 milijuna kuna koje smo morali dati za energetsku obnovu vrtića u Dravskoj, Trakošćanskoj i Kozarčevoj, Ministarstvo regionalnog razvoj preuzelo 1,3 milijuna kuna. To znači da smo u ovih nekoliko mjeseci uspjeli samo u ova dva projekta uštedjeti građanima Varaždina dva milijuna kuna. Toliko će, dakle, manje morati platiti građani, odnosno gradski proračun, jer će to preuzeti država. Za naš proračun je to puno i zahvaljujem ministrici regionalnog razvoja Žalac - istaknuo je Čehok.

djecji_vrtic_varazdin_-_podjela_mandarina_6.JPG

Osvrnuo se i na sveobuhvatniju obnovu gradskih vrtića.

- Moram zahvaliti potpredsjedniku Vlade Štromaru koji je malo ubrzao te ugovore, jer ih velik dio hrvatskih gradova još nije dobio. Mi smo ugovore dobili, raspisali smo natječaj, ali ne samo za ova tri vrtića, nego i za Gortanovu, tako da se nadamo da bi radovi mogli započeti već krajem godine, a ostale vrtiće ćemo prijaviti iduće godine. S obzirom da smo prijavili i Hrašćicu i Donji Kućan, očekujemo odgovor i nadamo se da ćemo i to uspjeti dobiti, tako da bismo do kraja iduće godine praktički mogli obnoviti sve vrtiće - rekao je Čehok.

djecji_vrtic_varazdin_-_podjela_mandarina_7.JPG