Zastupnik Stričak o investicijama u školstvu: Za energetsku obnovu 19 škola 60 milijuna kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.1.2019. u 19:12h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Osnovna škola Martijanec jedna je od 19 školskih zgrada u Varaždinskoj županiji koje se energetski obnavljaju ili im predstoji energetska obnova.

Riješena jednosmjenska nastava

Početak radova na energetskoj obnovi školske zgrade u Martijancu, a riječ je o prvim konkretnim radovima na školskoj zgradi od njezine izgradnje 1971. godine, prošlog su petka obišli saborski zastupnik HDZ-a Anđelko Stričak, ravnateljica škole Sonja Huzjak, načelnik Općine Martijanec Dražen Levak te predsjednik Općinskog vijeća Dubravko Besek.
Energetska obnova školskih zgrada u Varaždinskoj županiji, ovisno od škole do škole, obuhvaća radove na fasadi i krovištu, izmjeni stolarije, vertikalnu i horizontalnu prohodnost odnosno ugradnju lifta gdje je potrebno te uređenje sanitarnog prostora za osobe s invaliditetom.

- Nakon brojnih investicija u zdravstvu, na zaštiti okoliša i u komunalnoj infrastrukturi, započeli su radovi i na energetskoj obnovi škola. Radi se o ukupno 19 objekata, ove godine je u realizaciji deset, a za iduću godinu u pripremi je još devet škola. Vrijednost radova na području cijele Varaždinske županije je oko 60 milijuna kuna. Često se krivo postavlja teza da se škole oblažu stiroporom, što nije točno. Radi se o sveobuhvatnom projektu kojim će se škole u cijelosti obnoviti - izjavio je zastupnik Stričak.
Vrijednost investicije u Martijancu je 7,8 milijuna kuna. Nakon energetske obnove, uslijedit će i dogradnja Osnovne škole Martijanec. Cilj je izjednačiti uvjete školovanja u Martijancu s onima iz drugih županijskih sredina – omogućiti jednosmjensku nastavu i cjelodnevni boravak.

- Ovo je jedna od tri škole u Varaždinskoj županiji koja nema riješeno pitanje jednosmjenske nastave. Zahvaljujući Vladi financiran je ovaj projekt, a dobili smo sredstva i za mjeru 7.4.1 u vrijednosti milijun eura pa će ove godine započeti i izgradnja dječjeg vrtića - rekao je načelnik Levak dok je ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak dodala da je najvažnije za djecu i zaposlene izjednačiti uvjete rada s većinom varaždinskih osnovnih škola koje rade u jednoj smjeni.

Inače, u Varaždinskoj županiji u tijeku je energetska obnova Srednje škole Ivanec (vrijednost investicije 9,5 milijuna kuna) i Druge gimnazije Varaždin (9,3 milijuna) te, uz Martijanec, osnovnih škola Novi Marof (7,4 milijuna), Donja Voća (2,8 milijuna), Varaždinske Toplice (2,9 milijuna) i Radovan (3 milijuna) te područnih škola Lovrečan (1 milijun), Nedeljanec (900 tisuća) i Cvetlin (900 tisuća). To je ukupno 45,5 milijuna kuna, a iz EU fondova osiguran je iznos od gotovo 22 milijuna, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 10 milijuna te gotovo 13 milijuna Varaždinska županija iz decentraliziranih sredstava. Ove investicije trebale bi biti završene tijekom ove godine.

Slijede energetske obnove, sa završetkom radova 2020. godine, Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan (5,8 milijuna kuna) te područnih škola Nova Ves (gotovo milijun kuna), Prigorec (900 tisuća), Kuljevčica (900 tisuća), Gačice (750 tisuća), Drenovec (750 tisuća), Poljana (2,2 milijuna), Ladanje Gornje (800 tisuća) i Podevčevo (900 tisuća). Radi se o ukupno 14 milijuna kuna – gotovo 8 milijuna iz europskih fondova, nešto manje od 4 milijuna iz Ministarstva, te 2,3 milijuna Varaždinske županije iz decentraliziranih sredstava.

Ulaganje od 60 milijuna kuna

Ukupni iznos za energetsku obnovu 19 školskih zgrada u Varaždinskoj županiji je 60 milijuna kuna – 30 milijuna iz EU fondova te po 15 milijuna iz Ministarstva i Županije, iz decentraliziranih sredstava.
- Cilj svih tih projekata je da se djeca u školi osjećaju što ugodnije i da imaju primjerene uvjete za rad stoga zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji projekata – ravnateljima škola, županijskom pročelniku za prosvjetu Huđeku i županu Čačiću te ministrici Žalac - zaključio je Stričak.

 

martijanec_5.JPG

martijanec_7.JPG

martijanec_4.JPG

martijanec_2.JPG