ZANIMLJIVA STATISTIKA "Najženskija" škola je Gospodarska škola, u području elektrotehnike samo jedna djevojka Foto: Varaždinska županija

ZANIMLJIVA STATISTIKA "Najženskija" škola je Gospodarska škola, u području elektrotehnike samo jedna djevojka

IHR/Varaždinske vijesti | 4.9.2020. u 14:29h | Objavljeno u Društvo

 Ukupno 33 osnovne škole čiji je osnivač Varaždinska županija u novoj školskoj godini pohađat će 9513 učenika, a srednje 6914 učenika, a s njima će raditi ukupno 3000 djelatnika.

- Završio je jesenski upisni rok te je u prve razrede srednjih škola upisano ukupno 1890 učenika, četvero više nego prošle školske godine. Indeks upisa je 110,27, što znači da ih 10 posto dolazi iz drugih županija. U Učeničkom domu imamo 10 učenika više nego u prošloj godini i svi ovi podaci pokazuju da kvaliteta obrazovnog sustava u Varaždinskoj županiji je takva da i ovakva epidemiološka situacija nije zaustavila učenike da dođu i upišu programe srednjih škola Varaždinske županije - rekao je Huđek.

Iznio je i zanimljive podatke oko završenih upisa u srednje škole po pitanju djevojaka i mladića. Tako je Huđek istaknuo kako je naša "najženskija" škola - Gospodarska škola Varaždin.

- Na toj školi od 211 učenika koji su upisali prvi razred, 86 % su djevojke, a 14 % mladići. "Najmuškija" škola je Strojarsko i prometna škola Varaždin: od 188 učenika koji su upisali prvi razred njih 86 % su mladići, a 14 % su djevojke. Najmanje mladića upisano je u novomarofsku Srednju školu, svega 10, a najmanje djevojaka u Srednju školu Ludbreg, 17 - rekao je Huđek i otkrio koja su najčešća zanimanja koja su birale djevojke, odnosno mladići.

- Zanimanja u sektoru elektrotehnike upisala je samo jedna djevojka! Od 169 upisanih u srednju školu u programe iz područja elektrotehnike 168 je mladića i jedna cura. Čestitam joj! Dominantan sektor kojeg su upisivale djevojke su tekstil i koža: 91 % svih upisanih u taj sektor su djevojke. U tom sektoru najmanje je mladića, svega troje! Ako pogledamo gimnazije, od 454 gimnazijalaca u prvim razredima, 30 % su mladići, a 70 % su djevojke, dakle djevojaka u gimnazijama ima dva puta više nego mladića - rekao je Huđek koji je zaključio kako su u Varaždinskoj županiji izuzetno zadovoljni s ovogodišnjim upisima.

- Osme razrede završilo je 1714 učenika, a 1890 ih je upisalo u prvi razred srednje škole. Ti brojevi govore da se naši srednjoškolci nisu bojali korone, već su išli u sustav koji nudi uspjeh na kraju srednjoškolskog obrazovanja - istaknuo je pročelnik Huđek.