ZANIMLJIVA STATISTIKA "Najženskija" škola je Gospodarska škola, u području elektrotehnike samo jedna djevojka Foto: Varaždinska županija

ZANIMLJIVA STATISTIKA "Najženskija" škola je Gospodarska škola, u području elektrotehnike samo jedna djevojka

IHR/Varaždinske vijesti | 4.9.2020. u 14:29h | Objavljeno u Društvo

 Ukupno 33 osnovne škole čiji je osnivač Varaždinska županija u novoj školskoj godini pohađat će 9513 učenika, a srednje 6914 učenika, a s njima će raditi ukupno 3000 djelatnika.

- Završio je jesenski upisni rok te je u prve razrede srednjih škola upisano ukupno 1890 učenika, četvero više nego prošle školske godine. Indeks upisa je 110,27, što znači da ih 10 posto dolazi iz drugih županija. U Učeničkom domu imamo 10 učenika više nego u prošloj godini i svi ovi podaci pokazuju da kvaliteta obrazovnog sustava u Varaždinskoj županiji je takva da i ovakva epidemiološka situacija nije zaustavila učenike da dođu i upišu programe srednjih škola Varaždinske županije - rekao je Huđek.

Iznio je i zanimljive podatke oko završenih upisa u srednje škole po pitanju djevojaka i mladića. Tako je Huđek istaknuo kako je naša "najženskija" škola - Gospodarska škola Varaždin.

- Na toj školi od 211 učenika koji su upisali prvi razred, 86 % su djevojke, a 14 % mladići. "Najmuškija" škola je Strojarsko i prometna škola Varaždin: od 188 učenika koji su upisali prvi razred njih 86 % su mladići, a 14 % su djevojke. Najmanje mladića upisano je u novomarofsku Srednju školu, svega 10, a najmanje djevojaka u Srednju školu Ludbreg, 17 - rekao je Huđek i otkrio koja su najčešća zanimanja koja su birale djevojke, odnosno mladići.

- Zanimanja u sektoru elektrotehnike upisala je samo jedna djevojka! Od 169 upisanih u srednju školu u programe iz područja elektrotehnike 168 je mladića i jedna cura. Čestitam joj! Dominantan sektor kojeg su upisivale djevojke su tekstil i koža: 91 % svih upisanih u taj sektor su djevojke. U tom sektoru najmanje je mladića, svega troje! Ako pogledamo gimnazije, od 454 gimnazijalaca u prvim razredima, 30 % su mladići, a 70 % su djevojke, dakle djevojaka u gimnazijama ima dva puta više nego mladića - rekao je Huđek koji je zaključio kako su u Varaždinskoj županiji izuzetno zadovoljni s ovogodišnjim upisima.

- Osme razrede završilo je 1714 učenika, a 1890 ih je upisalo u prvi razred srednje škole. Ti brojevi govore da se naši srednjoškolci nisu bojali korone, već su išli u sustav koji nudi uspjeh na kraju srednjoškolskog obrazovanja - istaknuo je pročelnik Huđek.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci