Zanimljiva predavanja i pokusi na Danu otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta

vv | 18.4.2017. u 11:06h | Objavljeno u Društvo

Kako građani mogu postati vlasnici obnovljive energije, kako izgleda rad jednostavnih tehnologija solarne energije, što su ekološki kriminalitet i okolišna forenzika samo su neke od niza zanimljivih predavanja i pokusa koji će se za svu zainteresiranu javnost održati u ponedjeljak, 24. travanja, tijekom Dana otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta od 9.30 do 16 sati.

-Povodom Dana otvorenih vrata, a u suradnji s brojnim firmama i institucijama - od kojih posebno ističemo Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri - otvorit ćemo vrata naših predavaonica i laboratorija. Pripremili smo niz znanstveno popularnih predavanja, demonstracijskih pokusa u naša tri laboratorija te vanjsku izložbu i demonstraciju opreme. Tako će se moći vidjeti geofizička oprema, zelena energetska rješenja, pravilno odvajanje otpada, kamion sa bušaćom garniturom, geodetska oprema, herbarij drvenastih vrsta kontinentalne Hrvatske, najavljuje prof. dr. sc. Ranko Biondić, dekan GFV-a, koji napominje da će također biti i prezentacija pozvanih lokalnih tvrtki  i institucija u kojima studenti ovog fakulteta obavljaju stručnu praksu.

Popularno znanstvena predavanja počinju u 9.45 kada će prof. dr.. Goran Kniewald govoriti o okolišnoj forenzici, slijedi u 10.15 predavanje o inspekcijskom nadzoru prekograničnog prometa otpada, a u 10.45 iz PU varaždinske govorit će o ekološkom kriminalitetu. Točno u podne predavanje je doc. dr. Hrvoja Meaškija: "Plitvička jezera - fenomen krša", u 12:30 izv.prof.dr.sc. Aleksandre Anić Vučinić: "Zašto se bojimo otpada?", u 13:00 doc.dr.sc. Robert Pašičko: ''Kako građani mogu postati vlasnici
obnovljive energije?´'', a 13:30 doc.dr.sc. Bojan Đurin i Lucija Baić govore o temi ''Sunce kao izvor energije u inovativnom sustavu navodnjavanja''. Predavanja završavaju u 14:00 kada doc.dr.sc. Igor Petrović govori o "Topljenju permafrosta i klimatskim promjenama".

Na Geotehničkom fakultetu, kako naglašava dekan,  izvodi se preddiplomski i diplomski studij Inženjerstva okoliša, koji je jedinstven takav u Hrvatskoj.

-Studij se bavi temama gospodarenja otpada, zaštite okoliša, zaštite voda, geotehnike, zelene energije i cirkularne ekonomije te otvara vrata u područje tzv. zelenih poslova. Sama nastava koncipirana je na bazičnim znanjima, inovativnim rješenjima i završava obaveznom stručnom praksom, objašnjava dekan GFV gdje se raduju posjetima. Dolazak na Dan otvorenih vrata skupina moguće je najaviti do četvrtka 20. travnja na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj mobitela 099/456-7832.

Dodatne informacije mogu se pronaći na stranicama fakulteta.