Za odbjegle rojeve pčela potražite najbliže pčelare volontere u županiji

Varaždinske vijesti | 15.5.2021. u 07:20h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska pčelarska služba 112 zahvaljujući volonterima nikad nije bila organiziranija, a kako funkcionira imali smo prilike vidjeti nedavno kada su članovi odradili jednu uspješnu intervenciju na korzu u Varaždinu.

Naime, u prirodi pčele se naseljavaju tamo gdje nalaze sigurnu zaštitu. U šumskim područjima to je šuplje drveće, a gdje nema šuma nastanjuju se u pećinama, pukotinama zemlje i drugim mjestima koja im pružaju zaštitu od prirodnih nepogoda i neprijatelja.

U Republici Hrvatskoj još je 2004. iz Varaždina preko udruge “Pčelarstvo online” krenula inicijativa zbrinjavanja rojeva pčela nepoznata vlasnika na dojavu zabrinutih građana tada s nazivom SOS roj pčela. Krajem 2018. godine udruga Pčelarstvo online iz Varaždina, koja uz koordinaciju na nacionalnoj razini vodi i onu u Varaždinskoj županiji i udruga HUP pčelinjak iz Zagreba koja koordinira na području Zagreba sklapaju sporazum o zajedničkom vođenju projekta koji mijenja naziv u “Hrvatska pčelarska služba 112” ili skraćeno HPS 112.

Uz potporu cijelom projektu Ministarstva poljoprivrede, sponzorskim donacijama prikupljena su sredstva kojima se educirani pčelari za tu vrstu posla, volonteri, opremaju pčelarskim kombinezonima i posebno prilagođenim usisavačima za pčele čime se vrijeme zbrinjavanja roja pčela ovisno o smještaju i veličini svodi na samo desetak minuta.

- Tako su na području Varaždina dva pčelara Damir Poljak i Antun Karlović u samo sat i pol sakupili četri roja pčela na području užeg centra od kojih dva uz pomoć JVP Varaždin, a koji su smetali zabrinutim građanima i jedan u obližnjem Sračincu što prije nije bilo moguće. Ako građani uoče odbjegli roj pčela danas je dovoljno da kao i kod svake druge hitne intervencije nazovu broj 112. Netko od pčelara će izaći na teren i opremom na najjednostavniji mogući način spremiti te pčele u specijalne kutije za pčele koje se kasnije smještaju u “hotel” pregledavaju i po potrebi liječe kako bi i one bez ometanja građana i dalje radile na očuvanju lokalnog okoliša te pridonijele smanjenju globalnih promjena - kažu iz Hrvatske pčelarske službe 112.

Inače, Siva pčela (Apis mellifera carnica) kojom pčelare pčelari u Hrvatskoj je Kranjska siva pčela i spada u najcjenjenije vrste pčela u svijetu, u Hrvatskoj ima tri svoje klimatski prilagođene podvrste: Gorski, panonski i mediteranski ekotip, koji su se ovisno prilagodili klimi, vegetaciji te drugim geografskim obilježjima svojim lokalnim staništima. Zakonom je zbog svoje korisnosti zaštićena na cijelom području Europske unije. Panonski tip prevladava na području kontinentalne Hrvatske, mediteranski tip pilagodio se na priobalnom i otočnom području dok je gorski ekotip rasprostranjen na širem području Like i Gorskog kotara.

Imate li problem s doseljenim rojem pčela posjetite stranicu https://www.hps-112.com gdje uvijek možete pronaći popis najbližih pčelara u vašoj županiji koji će vam taj problem i riješiti za vas na najbolji mogući način.