Wilfred van de Peppel pohvalio glumačku inteligenciju mladih glumaca Foto: Krešimir Đurić

Wilfred van de Peppel pohvalio glumačku inteligenciju mladih glumaca

Julijana Marčec | 9.7.2018. u 09:12h | Objavljeno u Društvo

Prošlog je tjedna u varaždinskom HNK-u održana radionica fizičke glume i klauniranja koju je vodio nizozemski mimski pedagog i glumac Wilfred van de Peppel. Dvadeset i dvoje polaznika, članova Kazališnog studija mladih iz Varaždina te čakovečkog Dramskog studija Dada, pod vodstvom ovog nizozemskog stručnjaka učilo je o scenskom pokretu i otkrivalo tajne - fizičke glume.

- Dolazim iz Amsterdama i ovo mi je drugi boravak u vašem gradu. Varaždin mi se jako sviđa, ugodan je i vrlo lijep, atraktivan za turiste. U Amsterdamu isključivo radim,radim i radim, a ovdje sam, uz rad imao i dovoljno vremena da prošećem Varaždinom i da bolje upoznam grad, ali i da zahvaljujući dobroj atmosferi u ovom gradu, napunim baterije i dobijem novu kreativnu energiju. Godinama sam, od 1992. do 2004., gotovo svake godine radio kao vanjski suradnik na Učilištu Zagrebačkog kazališta mladih, a u Varaždinu sam prvu radionicu održao prije tri godine, na poziv Vlade Krušića, voditelja Kazališnog studija mladih. Bez obzira jesam li radio u Zagrebu, Mostaru ili u Varaždinu, polaznici mojih radionica su pokazali nevjerojatnu energiju, disciplinu i glumačku inteligenciju. Takvo što nisam doživio nigdje, a radio sam širom svijeta, od Rusije i Japana do Francuske i Nizozemske. Mislim kako to mogu zahvaliti, prije svega, Vladi Krušiću, koji je i ovoga puta izvrsno odabrao mlade glumce s kojima sam radio na ovoj radionici - istaknuo je Wilfred van de Peppel, nakon što su polaznici njegove radionice, na Velikoj sceni HNK pokazali što su naučili na ovoj petodnevnoj praktičnoj edukaciji.

Kako ste zadovoljni s ovom generacijom polaznika Vaše radionice?

- Najmlađa polaznica radionice imala je 11 godina, a najstarija više od trideset. Iako za mene nema razlike radim li s djecom ili s odraslima, primijetio sam da mlađi polaznici brže usvajaju pokrete i uspješnije izvrše zadatak koji sam im zadao. Pretpostavljam stoga što su djeca opuštenija, iskrenija i otvorenija za nove izazove. Prije nego li započnem rad s novom grupom polaznika uvijek im predstavim tri pravila koja nam pomažu da budemo uspješniji u radu. Kažem im - hajdemo raditi, zabaviti se i poštovati jedan drugoga. Kada usvojimo ova pravila sve se odvija brže i lakše. Njihova je prednost i to što su svi polaznici već imali praktično iskustvo glume, pa su znali što od njih očekujem na pozornici.

Na ovoj radionici bilo je bitno više djevojaka nego mladića. Je li to slučaj i s radionicama koje držite u drugim zemljama u kojima podučavate mlade glumce?

- Godinama se držalo kako je biti klaun posao za muškarce, no poslove već odavno ne dijelimo na muške i ženske. Najbolje o tome svjedoči činjenica da imamo sve više - nogometašica. Tako i na radionicama koje održavam u Nizozemskoj, imam čak i deset puta više djevojaka i žena nego muških polaznika. Dok se dečki teže odlučuju za glumu, djevojke naprosto hrle.

Hoćete li ponovo doći u Varaždin i raditi s našim mladim glumcima?

- Kada me god pozovu, ja ću se odazvati. U Varaždin i Hrvatsku ne dolazim zbog honorara ili karijere, već stoga što ovdje susrećem izvanrednu pozitivnu energiju, pa za razliku od Nizozemske, gdje se maksimalno trošim na takvim radionicama, ovdje mi se vraća sve što uložim. Obožavam raditi ovdje. Nakon pet napornih dana u Varaždinu, ja se kući vraćam pun energije i s tisuću novih, kreativnih ideja - rezimirao je svoj rad u Varaždinu Wilfred van de Peppel, čijim je gostovanjem započelo obilježavanje desete godišnjice rada Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu.