Goran Benko i Vladimir Huzjan

Vladimir Huzjan i Goran Benko objavili znanstveni rad o Španjolskoj gripi

VV | 25.11.2020. u 13:56h | Objavljeno u Društvo

Vladimir Huzjan iz Zavoda HAZU u Varaždinu i Goran Benko iz Opće bolnice Varaždin napisali su i objavili znanstveni rad pod nazivom: Španjolska gripa i drugi uzroci smrti u Varaždinu od 1918. do 1920. godine.

Epidemija COVID-19 virusa i uvedene zaštitne mjere u svrhu sprječavanja daljnjeg širenja u Republici Hrvatskoj, potakla je autore na istraživanje sličnih događaja u varaždinskoj prošlosti.

To je bila pandemija španjolske gripe koja se pojavila u proljeće 1918. godine. Iako je kolokvijalni naziv biošpanjolska gripa, pojavila se u američkoj saveznoj državi Kanzas odakle je prekoatlantskim transportom vojnika stigla u zapadnu Europu od kuda se proširila kontinentom. Nju su vjerojatno španjolski i portugalski radnici donijeli iz Francuske u domovinu, a kako je Španjolska u sukobima Velikog rata ostala neutralna zadržala je slobodu tiska koji je izvještavao o širenju gripe. Tako se vijest iz Španjolske proširila, pa su istu pojavu u drugim zemljama nazivali španjolskom gripom. Po završetku pandemije odnijela je više žrtava nego svi gubici u Prvom svjetskom ratu.

Za proučavanje svih uzroka smrti u Varaždinu od 1918. do 1920. autori su obradili 1.435 pojedinačnih upisa osoba pokopanih na (varaždinskom) groblju. Rezultati istraživanja pokazali su da je u Varaždinu od gripe umrla 121 osoba (najviše 1918. – 114 osoba, a mjesec u kojem se najviše umiralo bio je listopad). U sljedećim godinama broj umrlih od španjolske gripe je opao i zaraza je nestala - 1919. umrle su četiri osobe, a 1920. tri osobe.

Cjelovit rad objavljen je na engleskom jeziku pod nazivom: ''THE SPANISH FLU AND OTHER CAUSES OF DEATH IN VARAŽDIN FROM 1918 TO 1920'' i nalazi se na nižoj poveznici: