Višnjičarci nakon više od pola stoljeća oživjeli tradiciju hodočašća u Mariju Bistricu Foto: Zvonko Franc

Višnjičarci nakon više od pola stoljeća oživjeli tradiciju hodočašća u Mariju Bistricu

Zvonko Franc | 12.6.2019. u 20:32h | Objavljeno u Društvo

U vrijeme kad nije bilo tolikih prijevoznih sredstava, Majci Božjoj Bistričkoj hodočastilo se pješice. To je hodočašće trajalo i do tri dana. U petak bi se krenulo, a u nedjelju bi se hodočasnici vraćali. Tako je bilo i u župi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici.

Župno hodočašće u Mariju Bistricu uvijek je pred svetkovinu Duhova. Ove godine bilo je posebno, jer su mladi Višnjičarci u organizaciji Zavičajne udruge Višnjica i uz podršku župnika župe vlč. Dragutina Šimeka, nakon više od pola stoljeća od posljednjeg organiziranog župnog pješačkog hodočašća, ponovno pokrenuli pješačko hodočašće Majci Božjoj u Mariju Bistricu.

Nakon blagoslova u župnoj crkvi, navečer u petak 7. lipnja četrdeset i troje hrabrih hodočasnika krenulo je „putevima svojih dedeka i babica“ uz pjesmu i molitvu cestom do Lepoglave, pa preko Ivančice do Majke Božje Gorske u Loboru i dalje cestom do Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

No, nisu išli samo mladi. Najmlađi hodočasnik star je 15 godina, a najstarija je bila hodočasnica stara 67 godina. Put od 45 kilometara koji su hodočasnici prošli u 12 sati bio je zahtjevan i težak, no time je i radost bila veća kada su hodočasnici stigli do cilja – Majci Božjoj Bistričkoj donoseći joj svoje boli, radosti, molitve i nadanja sa čvrstom željom da i sljedeće godine krenu opet putevima svojih „dedeka i babica“.

visnjica_hodocasce_marija_bistrica_1.jpg

visnjica_hodocasce_marija_bistrica_2.jpg

visnjica_hodocasce_marija_bistrica_3.jpg

visnjica_hodocasce_marija_bistrica_4.jpg