VIDEO Uoči službene primopredaje, pogledajte kako izgleda javni voćnjak u Varaždinu Foto: VV arhiva

VIDEO Uoči službene primopredaje, pogledajte kako izgleda javni voćnjak u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 19.8.2021. u 09:39h | Objavljeno u Društvo

Direktor Varkoma d.d. dr.sc. Željko Bunić i predsjednica Udruge "Zasadi stablo, ne budi panj!" Mateja-Angelina Kramar 16. kolovoza potpisali su Ugovor o preuzimanju i održavanju javnog voćnjaka u Varaždinu, koji će prema Planu gospodarenja, kao prvi u Hrvatskoj i uopće u ovom dijelu Europe, biti održavan u skladu sa načelima permakulture.

- Kako je jedan od zadataka permakulture razvijanje društvene i ekološke odgovornosti građana te njihova edukacija s ciljem postizanja svjesnosti o prirodnoj vrijednosti njihovog okruženja, suradnja Varkoma i Udruge omogućit će, po uzoru na vodeće europske zelene prijestolnice, interaktivnu edukaciju na otvorenom vezano na teme sadnje stabala i održivog gospodarenja tlom i voćkama. Javni voćnjak održavan prema načelima permakulture bit će dostupan svim građanima kao ogledan primjerak takvog voćnjaka. Sve navedeno će sigurno pobuditi veliki interes građana budući da su ljudi društvena bića te imaju potrebu stalnog učenja i upijanja novih informacija - napomenuli su iz Udruge "Zasadi stablo, ne budi panj!".

Primopredaja će se službeno održati u ponedjeljak, 23. kolovoza, u 9:30 sati u javnom voćnjaku, u Hallerovoj aleji bb u Varaždinu. Svi zainteresirani građani pozvani su da na dan primopredaje dođu u prvi posjet javnom voćnjaku, kako bi se informirali o aktivnostima (radionicama, tečajevima, ubiranju besplatnog voća) u kojima će kasnije moći sudjelovati.

Podsjetimo, Grad Varaždin zasadio je javni voćnjak u kojem će svatko moći besplatno brati voće, ali ne za preprodaju, već isključivo za osobne potrebe. Ta je inicijativa realizirana u Hallerovoj aleji iza groblja prema Novoj Vesi u Varaždinu, odnosno na istočnom rubu vodocrpilišta.

Sveukupno je zasađeno 78 grmova bobičastog voća kupina i malina, te 289 stablo jabuka i krušaka. Površina javnog voćnjaka iznosi 6.400 metara kvadratnih. Projekt je realizirao Varkom u suradnji s Gradom Varaždinom.

Ukupna vrijednost ulaganja u javni voćnjak je oko 90.000 kuna, a uključuje izgradnju panel ograde duljine 160 metara i visine dva metra kako bi se spriječio pristup stadu jelena, elektroinstalacije, betoniranje središnjeg kruga, sadnice te sav ostali pribor za sadnju.