VIDEO Suhodolci iz Jalžabeta snimili video o židovskom groblju u Ludbregu

Varaždinske vijesti | 5.6.2021. u 13:36h | Objavljeno u Društvo

Na međunarodnom natječaju za mlade "Local Jewish Cemeteries" sedmeročlana ekipa učenika iz OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet odnijela je pobjedu u kategoriji hrvatskih uradaka.

- Edukacijska organizacija Centropa sa sjedištem u Beču prvi put je organizirala međunarodnu akciju snimanja videa o lokalnim židovskim grobljima koja su zbog zuba vremena i ljudske nemarnosti prepuštena propadanju. U srednjoj i istočnoj Europi nalazi se oko 10.000 židovskih groblja, neka se održavaju i postala su nezaobilazna točka turista. No, većinom su prepuštena skrbi lokalnih zajednica pa je višedesetljetna nebriga učinila da su od mnogih ostale samo priče - napomenuli su iz škole.

Na području Varaždinske županije nalaze se dva židovska groblja, ono veće i poznatije u Varaždinu, te malo groblje u Ludbregu. Osnovano je davne 1886. kada je obavljen i prvi pogreb. Školska družina "Suhodol" osnovne škole u Jalžabetu odabrala je upravo ovo groblje za izradu 8-minutnog videa kojem je cilj da se korist kao nastavno pomagalo tijekom satova Povijesti ili ostalih društvenih predmeta.

Učenici su posjetili Državni ahiv u Varaždinu te odradili terensku nastavu u Ludbregu. Nakon prikupljenog materijala pristupili su izradi videa. Nastao je izvrstan video "Tamo, kod Tri lipe" koji je povijesni presjek kroz prošlost ludbreške židovske zajednice.

Mentor učenika je Milivoj Dretar, prof. povijesti i geografije, koji je također nagrađen za nastavnu pripremu s upotrebom videa u nastavi. Učenici iz Jalžabeta nadaju se da će video pomoći primjerenijem uređenju groblja i potaknuti dodatni interes za istraživanjem povijesti. Centropa je prvake pohvalila te novčano nagradila.

Video sadržaj