VIDEO Međunarodna suradnja zbora Glazbene škole u Varaždinu i Tonal Music Academy

Varaždinske vijesti | 8.7.2021. u 20:18h | Objavljeno u Društvo

U periodu dužem od godinu dana, velika većina vokalnih sastava širom svijeta suočavala se s istim problemom - nemogućnošću održavanja zajedničkih pjevačkih nastupa i proba uživo. Uzimajući u obzir veliki utjecaj koji glazba ima uopće na život ljudi, dva zbora, jedan iz Hrvatske i drugi iz Irana, odlučili su prevladati ovu "malu" prepreku udruživši svoje snage na međunarodnom glazbenom projektu.

Ansambl Vokalno popularne glazbe varaždinske Glazbene škole i zbor Tonal Choir akademije Tonal Music Academy prihvatili su izazov koji im je postavljen i kao rezultat pred nama je danas ova jedinstvena međunarodna glazbena suradnja. Vođeni idejom da ako nešto trenutno ne može biti uživo, sve je moguće putem interneta, čak i putovanje na drugi kontinent i upoznavanje druge, pomalo daleke i nepoznate kulture.

Kako je istaknuo ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić, zbog trenutne su situacije u varaždinskoj Glazbenoj školi bili primorani odgoditi mnoge projekte koje su planirali realizirati ovo proljeće, ali su zato odlučili dati priliku nekim novim idejama i projektima koji su se tokom ovog perioda javili.

Jedan od takvih projekata zasigurno je i odluka o ostvarenju međunarodne kulturne suradnje sa Tonal Music Academy iz Teherana. Dirigent Tonal Choira iz Teherana Milad Omranloo i dirigentica ansambla Vokalno popularne glazbe Janja Knapić odabrali su pjesmu Christophera Tina Baba Yetu, koja su pripremili i snimili spomenuti zborovi.

- Zašto uopće Baba Yetu? Baba Yetu afrička je pjesma, molitva Oče naš na Swahiliju. U ovo nemilosrdno vrijeme u kojem trenutno živimo kada se čovjek upućuje na distancu od drugog čovjeka, kada su se i međuljudski odnosi sveli na minimum, potrebno je resetirati se, vratiti se na "početak", vratiti se sebi samima. Upravo zato "Baba Yetu", upravo zato "Afrika", naša zajednička kolijevka čovječanstva, veza među svim ljudima - pojasnili su iz Glazbene škole.

Kako i sami dirigenti napominju, odluka o snimanju audio i video zapisa zborova za njih je predstavljala veliki izazov, ali želja za suradnjom bila je neizmjerna kod sviju. Kako je istaknula voditeljica i dirigentica ansambla, nastavnica Glazbene škole u Varaždinu Janja Knapić, zajednička želja sviju bila je da nastave s radom i u vrijeme kad koncerti nisu bili mogući.

- Upravo zbog svega toga zajedno, došli smo na ideju da sve snimimo i ostavimo jedan neizbrisiv trag, nešto što će ostati svima nama, ne samo nama u Varaždinu i u Teheranu, već svima koji odluče odvojiti nekoliko trenutaka i pogledati ovaj video - kazala je.

Članovi ansambla Vokalno Popularne glazbe varaždinske Glazbene škole redom su učenici Škole, polaznici fakultativnog predmeta Vokalno popularna glazba, dok je zbor Tonal Choir sastavljen od iskusnih mladih glazbenika, koji su u ovom projektu dali dodatnu podršku svojim mlađim kolegama iz Varaždina. Već s početkom proljeća zborovi su započeli s pripremama za snimanje, audio i video snimanje svaki je od zborova odradio zasebno, a nakon toga svi su dijelovi snimke spojeni u jednu cjelinu, video.

- Sniman na predivnim lokacijama Cinema Museum of Iran, Dvorca Trakošćan, kao i krajolika Teherana i okolice Varaždinske županije, ovaj će vas video uz zvukove glazbe na svahili jeziku odvesti na put u jedno novo vrijeme. Uz želju da zajedničko pjevanje uskoro ponovo postane dio naše svakodnevice, a ne samo daleka uspomena iz prošlosti, ova dva zbora spojili su svoje glasove. No učinili su i više od toga, spojili su također svoja srca, svoje misli i dvije različite, ali predivne kulture i pokazali svima da smo bez obzira na sve različitosti svi jednaki. Vjerujemo kako će nam se u vremenima koji su pred nama pružiti prilika da i uživo čujemo ove talentirane glazbenike, kao i da će glazbeni duh ponovno zaživjeti i odzvanjati ulicama svih gradova - napomenuli su iz Glazbene škole.